İdil D. İmamoğlu
İdil D. İmamoğlu
İdil D. İmamoğlu

Sütü sevmeyen çocuklara dondurma yedirin

Zengin besin içeriği sayesinde çocuklar için oldukça faydalı.

Haberin Devamı

Sürekli bulunabilir olması, dondurmayı beslenmede süt yerine geçebilecek diğer bir alternatif olarak düşünmeyi de beraberinde getirir. Özellikle süt, yoğurt ve peynir gibi gıdaları sevmeyenler için dondurma iyi bir seçenektir.

BESLEYİCİ DEĞERİ YÜKSEK BİR TATLI

Dondurma; zengin besin içeriği sayesinde, aynı miktar süte göre daha yüksek oranda enerji, vitamin ve mineral kaynağı niteliğindedir. Aynı zamanda süt, şeker, salep, süt yağı, vanilya, meyve püresi, çeşitli kuruyemişler, çikolata veya kakaodan yapılan, besleyici değeri yüksek bir tatlıdır.

DONDURMANIN İÇERDİĞİ VİTAMİN VE MİNERALLER

Dondurma; karbonhidrat, protein, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum, sodyum, potasyum ile A, B2, B12, C, D ve E grubu vitaminlerini içerir.

A vitamini cilt, kemik ve bağışıklık sistemi sağlığını desteklerken göz fonksiyonları için de önem taşır. B2 ve B12 vitaminleri ise enerji metabolizmasında görev alır. Vücutta depo edilmeyen ve suda eriyen B grubu vitaminlerinin yeterli miktarda alınması gerekir. D vitamini ise kalsiyum ile birlikte kemik gelişimine destek olurken bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de ciddi önem taşır.

Haberin Devamı

Kalsiyum: Güçlü ve sağlıklı kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyumu, dondurma gibi süt ürünleri bolca içerir. Vücudumuzda bulunan kalsiyumun %99’u kemikler ve dişlerimizde yer alır. Günlük olarak yeterli kalsiyum alınmadığında ise bu ihtiyaç stoklarımızdan kullanılır. Büyüme gelişme döneminde ise yeterince kalsiyum depolanmamış olur. Dondurma, yoğurt gibi süt ürünlerinden alınan kalsiyum, uzun dönemde osteoporoz riskini de azaltır. Süt ile kıyaslandığında; 100 gram dondurmadaki kalsiyum oranı daha yüksektir.

Protein: Dondurma, iyi bir protein kaynağıdır. Proteinler; kemikler, kaslar, kan, deri ve kıkırdak için önemli makro besin öğeleridir. Doku tamiri ve yapımında görev alır, büyümenin önemli unsurlarındandır, saç ve tırnaklar için önemlidirler. Proteinler vücutta depo halde bulunmazlar. Dondurma, proteini almak için lezzetli bir alternatif olabilir.

Enerji: 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kilokalori içerir. Dondurma, iştahsız, zayıf ya da spor yapan çocuklar için iyi bir besin kaynağıdır. Özellikle süt sevmeyen çocuklar, ailelerinin denetimiyle dondurmayı daha sık tüketebilirler. Çocuğa alternatif şeker, abur cubur veya çikolata vermek yerine dondurma verilmesi daha sağlıklı bir besin kaynağı tüketmesini sağlar.

Haberin Devamı

HİJYENİK KOŞULLARDA ÜRETİLENLER TERCİH EDİLMELİ

Dondurma; çocuklar için iyi bir besin kaynağı olduğu kadar mikroorganizmalar için de iyi bir üreme ortamıdır. Bu nedenle dondurma tüketiminde mutlaka pastörize sütten ve hijyenik koşullara uygun üretilmiş ürünler tercih edilmelidir.
Hijyenik koşulara uyulduğu takdirde dondurma yaz ve kış mevsimlerinde rahatlıkla süt yerine tüketilebilecek bir alternatiftir.

Uzman Diyetisyen İdil İmamoğlu