Sonbahar ağacı

Havalar hala sıcak olsa da sonbahar geldi ve dün yaşadığımız şehre ilk yağmur yağdı. Sizi bilmem ama benim en sevdiğim mevsimdir sonbahar. Oğlumla sohbet ederken bana yaprakların ne zaman sararacağını sordu. Biraz daha zamanı olduğunu ve kısa doğa yürüyüşleri yaparak gözlemleyeceğimizi söyledim. Tabii 5 yaş çocuğu için beklemek imkansız bir kelime…

Haberin Devamı

Ben de kendi sonbahar ağacımızı yapmayı teklif ettim. Uzun süredir boyama çalışması yapmamıştık. Hazırlaması çok pratik olan bu etkinlikle hem duyusal hem de sınırlı alan boyama çalışması yapmış olduk.

Boyama yaparken sınırlı alan çalışmasını pek desteklemiyorum ben aslında, özellikle boyama kitaplarının çocukların yaratıcılığı için olumsuz olduğunu düşünüyorum. Ama böyle beraber hazırlanmış ve geri dönüşüm malzemeleri kullanarak yapılanların çocuklar için okul öncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık olarak faydalı olduğuna inanıyorum.

Belirli bir alanda sınırlı kalmak hem el göz koordinasyonu için hem de çocukların odaklanıp, kendilerini kontrol edebilmeleri için arada sunulması gereken çalışmalardan. Tabii özgürce boyama yapmaya her zaman devam ediyoruz. Çocuklarımızın gelişimi için boyama yapmak bizim düşündüğümüzden çok daha önemlidir. Bu yüzden kalem, kağıt ve boyaları dilediği gibi kullanacağı bir alan yaratıyoruz ve ortaya çıkan harika sanat eserlerini evimizin bir duvarında sergileyerek çocuklarımızın özgüvenlerini destekliyoruz. Bu konuda hemfikirsek gelelim sonbahar ağacımızın yapılışına…

Materyaller: Ağacın gövdesi için craft kağıdı kullandım. Herhangi bir kahverengi elişi kağıdı da olabilir. Yapraklar için havlu peçete ruloları ve sonbahar renklerinde boyalar. Yapıştırmak için sıcak silikon.

Haberin Devamı

Sonbahar ağacı

Sunum: Craft kağıdının içine bir kalem koyarak sarıyoruz, sonra bunu elimizle dolayıp gövde şekli vererek yapıştırıyoruz. Peçete rulolarını ince ince keserek yaprak görüntüsü veriyoruz ve dalların arasına yapıştırıyoruz. İşte sonbahar ağacımız hazır, şimdi dilediğiniz boya ile içlerini renklendirebilirsiniz.

Sonbahar ağacıBen oyunu duyusal olarak biraz daha desteklemek istedim ve ağaçta yaşayan hayvan figürleri kullandım. Soru cevap şeklinde hikaye oluşturduk oğlumla. “Bu ağaçta hangi hayvanlar yaşıyor olabilir? , Neyle beslenirler? Fırtına çıkmış, nerede saklanabilirler?” gibi. Böylece hem yeni bilgiler öğrenmiş hem de dil gelişimi de desteklenmiş oldu.

Haberin Devamı

Sonbahar ağacı
Kazanımlar:

El göz koordinasyonu gelişimi.
Dikkat ve konsantrasyon gelişimi.
İnce motor becerileri gelişimi.
Sanatsal etkinlik.
Duyusal gelişim.
Dil gelişimi.

Sonbahar ağacı
Yaş: Çocuğumuz fırça tutma becerisi kazanmışsa bu oyunu sunabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları