Gülşen Lükel
Gülşen Lükel
Gülşen Lükel

Tartılmak için en uygun zaman hangisi?

Gereksiz yere veya haddinden sık tartılmak başarıyı engelliyor.

Haberin Devamı

Kilomuzu merak ediyorsak veya kıyafetlerimiz bizi sıkmaya başladıysa hemen tartılırız. Ancak tartılmanın ne zaman yapılması gerektiği veya sıklığı özellikle diyet yapıyorsak önemli bir konudur. Çünkü gereksiz yere veya haddinden sık tartılmak diyette başarıyı engelleyen konuların başında gelir.

Diyetisyenler, sağlıklı kilo vermede sadece tartıda çıkan rakamı değil kilo kaybının kastan mı yağ oranından mı olduğunu önemserler. Çünkü fazla kilo demek fazla yağ dokusudur. Mesela saunaya giren kişi, saunadan çıktıktan sonra tartılırsa kilo kaybı görülebilir ama bu kilo kaybı yağdan olmadığı için kişi kilo vermiş sayılmaz. Çünkü eksilen sadece terle kaybedilen sudur. Tuzlu yemek yediğimiz bir gün, tartıda kendimizi bir kilo almış görebiliriz, bu da bizim yağlandığımız sonucunu değil; fazla tuzdan dolayı vücudumuzun su tuttuğunu gösterir. 

Haberin Devamı

NE ZAMAN TARTILMALIYIZ?

Diyet yapan birçok insan neredeyse her gün tartılır. Bu yanlış kişinin diyeti erken bırakmasına ve hedeflenen kiloyu görememesine neden olabilir. Halbuki en doğru tartım sıklığı haftada en fazla bir gündür. Tartımın aynı gün ve saatte, mümkünse sabah aç karnına ve tuvalet sonrası yapılması, aynı tartının kullanılması, zeminin sert ve düz olacak şekilde ayarlanmış olması, kadınların adet dönemleri dışında tartılmaları doğru sonuç almak için çok önemlidir. Yoksa gün içinde sürekli tartılarak kilo dalgalanmaları görüp boş yere moralimizi bozmuş oluruz. Akşam saatleri tartıda yorgunluk sonucu oluşan ödemi kilo olarak görüp yıkılabiliriz veya içtiğimiz 2-3 bardak suyu unutup yarım kilo almışım diye umutsuzluğa düşebiliriz.

ADET DÖNEMİNDE TARTILMAK DOĞRU MU?

Kadınların adet dönemlerinde tartılması da çoğu zaman bireyi yanıltır. Adet, vücutta su tutulumu yapan bir dönemdir. Bu yüzden çoğu diyetisyen danışanlarına bu günlerde tartılmamalarını, adet dönemi bitiminden 3 gün sonra doğru tartım yapılacağını anlatır.

BAZI İLAÇLAR VÜCUTTA ÖDEM YAPABİLİR

İlaçların yan etkilerinden biri de ödemdir. Kullandığımız ilaca bağlı ödem ve sonuçta tartıda fazla kilo görebiliriz. Bu bizim kilo yani yağ aldığımızı göstermez. Tedavi bittikten sonra bu yan etki bittiğinde ödemlerimizden kurtulup eski kilo değerimize dönebiliriz. Yani kullandığımız ilaçların yan etkilerini bilip ona göre tartım zamanımızı belirlemeliyiz.

Haberin Devamı

TARTILMA FOBİSİ

Tartılma fobimiz var ise kilo durumumuzu giydiğimiz pantolon veya eteğin belinden anlayabiliriz. Giysimizin bel kısmı bizi sıkmaya başladıysa porsiyonlarımızı biraz küçülterek, gün içinde yarım saatlik yürüyüşler yaparak bu sorunu gidermeye bakmalıyız. Hayat boyu sağlıklı kiloda kalmak asıl hedefimiz olmalıdır. Ancak kilomuzu ölçmeyi takıntı haline getirip kendimize hayatı dar etmemeliyiz.

POPÜLER DİYETLER SAĞLIKLI MI?

Popüler diyetlerin bazılarında görülen hızlı kilo kayıpları da genellikle vücudun kaybettiği sudur. Haftada en fazla bir kilo vermek sağlıklı iken bu tür yanlış diyetler daha fazla kilo kaybını vaat eder. Çünkü diyetten karbonhidratın birden veya tamamen çıkarılması vücudun su kaybetmesine neden olur. Ayrıca bu tür diyetlere eklenen diüretikler (idrar söktürücüler) aşırı su kaybına neden olur. Oysa asıl kilo kaybı yağ dokusu kaybedildiği zaman mümkün olur.

Haberin Devamı

Diyetisyen Gülşen Lükel