Kuru meyveler çok faydalı ama...

Kuru meyvelerin hacmi küçülür, karbonhidrat oranı artar.

Haberin Devamı

Kuru meyveler rafine şeker yerine tercih edilebilecek sağlıklı ara öğün alternatifi olup kişilerin tatlıya olan isteğini karşılamaya yardımcı olurlar. Fruktoz adı verilen doğal bir şeker içerirler. Vitamin, mineraller, antioksidan ve lif içerikleri oldukça yüksektir.

Günümüzde yoğun iş temposu, zamansızlık, evde geçirilen sürenin azalmasıyla birlikte hızlı tüketilmesi kolay besinler tercih edilmektedir. Kuru meyveler 2 ana öğün arasında kan şekerini dengelemek, tokluk hissini sağlamak, tatlı isteğini gidermek için oldukça hızlı ve lezzetli bir seçenektir. Taze meyvelerden farkı ise kurutma işlemi sonucunda azalan su miktarı (taze meyvelerde %80-90 civarında iken kuru meyvelerde %10-20 civarında) ve C vitamini kayıplarıdır.

Kuru meyvelerin sağlığa faydaları nelerdir?

Kuru meyve uzun ömürlü olması, taşınabilir ve saklanabilir olması nedeniyle taze meyveye göre daha avantajlıdır. Potasyum, magnezyum ve çinko minerallerinden zengindir. Antioksidan içeriği yüksektir. Serbest radikallere karşı hücre hasarını önler, kansere karşı koruyucu etki gösterir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sinir sistemini korur. Yüksek demir içeriği nedeniyle kansızlığa ve yorgunluğa iyi gelir. Enerji verir, kabızlığı önler ve sindirime yardımcı olur. Tatlı isteğini karşıladığı için tatlı yerine tercih edilebilecek sağlıklı bir alternatiftir. Diyetisyenlerin zayıflama diyetlerinde kullandıkları vazgeçilmez besinlerdendirler.

Haberin Devamı

Dikkat edilmesi gerekenler

Su içeriği azaldığı için meyvenin hacmi küçülür ve karbonhidrat (fruktoz) oranı da artar. Dolayısıyla gramajı başına düşen kalori miktarı da taze meyveye göre daha fazladır. Bu yüzden gelişigüzel değil, ara öğünlerde ortalama bir avuç miktarı geçmeyecek şekilde her gün tüketilebilir. Fazla tüketilmesi insülin direncine ve şişmanlığa sebep olabilir. Ana öğünde yenilirse hazımsızlık ve midede ekşimelere sebep olabilir. Ara öğünlerde tüketilmesi daha doğrudur. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da şeker ilavesi yapılmamış olanları tercih etmektir.

Kuru meyve çeşitleri

Kışın sıklıkla kullanılan kuru kayısı, kuru erik, hurma, kuru üzüm, kuru dut, kuru kayısıya günümüzde pek çok tropik meyve alternatifleri getirilmiştir. Yaban mersini kurusu, mango, kivi, papaya, ananas, çilek, muz bunlar arasında sayılabilirler. 

Yazarın Tüm Yazıları