Kanserden doğru beslenmeyle korunun

İşte beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler…

Haberin Devamı

Günümüzün en korkulan hastalıklarından biri haline gelen kanseri önleyebilmek ve kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabilmek için hayatımızda bazı önlemler almamız gerekmektedir.

Peki kansere sebep olan etmenler nelerdir ?

Kanserin sebebi %99 tütündür! Sigara içiyorsanız bir an evvel bırakmalısınız. Yalnızca kendinize değil, etrafınızdaki sigara içmeyen kişilere de zarar verdiğinizi bilmelisiniz.

Alkol de kanserin nedenlerinden biridir. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda günde 1 kadeh, erkeklerde ise günde 2 kadehten fazla alkol tüketimi kanser oluşumunu tetiklemektedir.

Fazla kırmızı et tüketimi kansere sebep oluyor

Yapılan 500 bin kadar çalışmada görülmüştür ki; kırmızı etin fazla tüketimi kansere sebep olmaktadır. Özellikle de kolorektal kanser ile kırmızı et arasında ilişki görülmüştür. Kırmızı etin tüketim sıklığı haftada en fazla 2 kez olmalıdır. Ne yazık ki günümüzde medyada, beslenme uzmanı olmayan bazı kişiler tarafından kırmızı etin tüketimini arttırmaya yönelik çok fazla yanlış bilgi verilmektedir. Kısa vadede proteinin metabolizma hızlandırıcı etkisinden faydalanarak kilo vermeye hedefleyen bu beslenme şeklinin, ileri vadede kişilerin sağlıklarını olumsuz etkileyeceği bilinmelidir. En doğru ve güvenilir bilgi için beslenme uzmanlarını sosyal medyalardan da takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kanserle birlikte organik besinlerle tanıştık. Organik besin tüketiminde aldığınız ürünün gerçekten organik olup olmadığından emin olmak ne yazık ki pek mümkün değil. Ayrıca organik besinlerin kanseri önlediğine dair yapılmış yeterince araştırma mevcut da değil.
Yapmanız gereken sağlıklı bir yaşam için sigara ve alkolden uzak durmak, günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmak, ortalama 2 litre kadar su içmek ve sağlıklı beslenmektir.

Peki kanseri önlemek ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemek için beslenmenizde nelere dikkat etmeniz gerekiyor:

  • Sebze ve meyve tüketimini arttırın (Toplam günde 7-10 porsiyon)
  • Tam tahıllı besinler tüketin (Tam tahıllı ekmek vs.)
  • Margarin ve tereyağı yerine zeytinyağı tüketin
  • Yemekleri tatlandırmak için tuz yerine baharatlardan faydalanın
  • Kırmızı et yerine balık tüketin (Haftada 2 defa)
  • Düşük yağlı besinleri tercih edin
  • Alkol tüketiyorsanız tercihinizi kırmızı şaraptan yana kullanın.

KANSER 13 YIL ÖNCEDEN TESPİT EDİLEBİLECEK!

Diyetisyen Gülhan Koca

Yazarın Tüm Yazıları