4 çocuk annesi Heidi Klum’a 6 kilo verdiren diyet!

Heidi diyeti olarak bilinen bu diyet nasıl yapılıyor?

Haberin Devamı

Söz konusu zayıflamak olunca gündemden “diyet” kelimesi de eksik olmuyor. Her dönem bazı diyetler popülerleşip bir süre sonra yerini başkalarına bırakıyor. Son zamanların popüler diyetlerinden biri de 42 yaşındaki 4 çocuk sahibi ünlü manken Heidi Klum’a 15 günde 6 kilo verdiren Heidi diyeti. Diyetisyen Gülhan Koca, bu diyetin nasıl yapıldığını anlattı.

Güne kahvaltı öncesi içilen protein takviyeli meyve kokteylleri ile başlanıyor. Kahvaltıda sebzeli omlet ve açık çay, öğlen yemeğinde yağsız tavuk, zeytinyağlı brokoli ve bol salata yeniyor. Akşam yemeğinde yağsız hindi ve bir kase yağsız yoğurt var. Ara öğünlerde meyve ve salata tüketilebiliyor. Ekmek kesinlikle tüketilmiyor. Kısa sürede kilo vermek istenildiği zaman da vücudu şiş tutacak asitli içeceklerden, tuz tüketiminden ve sakız çiğnemekten kaçınılması gerekiyor. Ayrıca günde 1 saatten fazla egzersiz ve yürüyüş yaparak bu diyeti desteklemek gerekiyor.

Sağlıklı bir diyet midir?

Bu diyette de günümüzde birçok popüler diyette olduğu gibi ekmek kilonun baş düşmanı ilan ediliyor. Halbuki geçmişten günümüze sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti olan ekmek, iştahı arttıran kan şekerimizin kontrol altında tutulmasına, kilo vermeye ve kiloyu korumaya oldukça büyük katkı sağlar. Tam tahıllı bir ekmekte vücudumuzun gereksinimi olan 60 besin öğesinin 57 'si (A, C ve B12 vitaminleri hariç) bulunmaktadır. Bu kadar sağlıklı bir besinin günlük beslenmeden çıkartılması çok büyük bir hata olur.

Diyette sağlıklı beslenmenin ve günlük enerji alımının temel taşları olan tam tahıllar ve kuru baklagiller de bulunmamaktadır. Kuru baklagiller, tam tahıllar; karbonhidrat ve posa yönünden zengin olup yüksek miktarda B vitaminleri, E vitamini, kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir içermektedir.

Meyve kokteylleri çok sağlıklı ama…

Meyve kokteylleri içerdiği vitamin ve minerallerden dolayı oldukça sağlıklıdır. Fakat meyveyi bütün olarak tüketmek kan şekerinin ani çıkış ve inişini engeller. Bir meyvenin glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme hızı) sıkılmış meyve suyuna göre daha düşüktür. Glisemik indeksi düşük olan besinler kan şekerinin çabuk düşmesini ve tatlı isteğini engeller.

Çok düşük kalorili olan bu diyetle gerçekleşen hızlı kilo kayıpları yağ, su ve kastandır. Hızlı kilo alıp veren kişilerde uyguladıkları diyet yoğun egzersiz programıyla desteklenmezse vücut fazlasıyla deforme olur. Dünya Sağlık Örgütü, ayda 2-4 kg arasında kilo verilmesini önermektedir. Hızlı kilo kayıpları kısa dönemde uyku, mide ve bağırsak problemleri, halsizlik, saç dökülmesi, psikolojik sorunlar oluşabileceği gibi uzun vadede kalp ve şeker hastalığı, bazı kanser türleri, kısırlık, regl sorunları gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu tarz diyetleri uygulayan kişiler çoğu zaman verdiği kilodan çok daha fazlasını geri alarak hayatlarına devam ederler. 

Yazarın Tüm Yazıları