Sabah spor yapanlara tavsiyeler

Çoğunlukla diyet yapan bireyler havaların da ısınmasıyla beraber sporu da beslenme programlarına eklemeye başladılar. Dolayısıyla da sabah ya da akşam mı spor yaparsak daha iyi olur, gibi sorular sıkça sorulmaya başladı. Aslında hiç spor yapmayan bir birey için ne zaman yaptığının bir önemi yok. Çünkü egzersizi, sporu hayatına katarken devamlılık nasıl oluyorsa o şekilde devam edilmesi gerekir. Ancak sabah sporunu tercih edenlerde bir takım soru işaretleri olabiliyor. Onlardan biraz bahsedelim.

Haberin Devamı

1) Sabah aç karnına yapılan egzersizlerin yoğunluğu yüksek ve süresi çok uzun olmamalıdır. (Genelde aerobik düzeyde)

2) Eğer ağırlık antrenmanı yapılacaksa mutlaka az da olsa protein/karbonhidrat içerikli bir gıda tüketilmelidir. Örneğin: yulaf ezmesi + süt veya tam tahıllı ekmek üzerine fıstık ezmesi veya elma üzerine fındık ezmesi vb.)

3) Isınma en önemli bölümdür. Soğuk ve gergin olan kaslar dinamik hareketlerle antrenmana hazırlanmalıdır. Özellikle omurga kasları için ısınma hareketlerini mutlaka yapmalısınız. (ip atlamak, jumping jack, diz çekme, lunge, squat, şınav gibi kendi vücut ağırlığınızla ısınma egzersizleri yapabilirsiniz.)

4) Sabah testosteron hormon seviyesi daha yüksektir. Bu nedenle sabah yapılan egzersizlerde yağ yakımı daha fazla olabilmektedir. (burada sabah mı daha iyi, yoksa akşam mı, sorusunun cevabı niteliğinde diyebiliriz.)

Haberin Devamı

5) Evinde koşu yapamayanlar; ip atlama veya dairesel antrenmanlar yapabilirler. Böylece cardiyo etkisi yaratabilirler. (dairesel antrenman: kısa dinlenme hareketleriyle 8-10 hareketi ard arda gerçekleştirmektir.)

6) Kalkar kalkmaz mutlaka su tüketin. Suyun vücutta dengeleyici, yenileyici etkisi vardır.

7) Kahve tüketebilirsiniz. Böylece bir uyaran ile vücudun uyanmasını ve yağ yakımını destekleyebilirsiniz. Elmada da kafein bulunmasından dolayı sabah kahve içmek istemeyenler için elma iyi bir alternatif olabilir.

8) BCAA tüketimi yapılabilir. Bcaa kaslarınız için gerekli aminoasitleri bir süreliğine karşılar. Bu da kas yıkımını en aza indirir. Ama şart değildir. Tercih meselesidir. Hoca ile birlikte çalışıyorsanız, hocanıza ya da diyetisyeninize danışabilirsiniz.

9) Antrenman sonrası güzel bir kahvaltı yapılması iyi olacaktır. Özellikle sofrada yumurtanın bulunması gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları