Çocuğunuz çok mu sıkılıyor?

Dünyanın sıkılmaya en uzak olan varlıkları çocuklardır çünkü bitmek bilmeyen bir enerjiye sahiplerdir. .

Haberin Devamı

Tatili en çok çocuklar sever. Dört gözle okulun kapanmasını beklerler, üç aylık tatil, yorucu okul döneminden sonra onlara müthiş bir ödül olur.

Ancak pek çok evde şu anda sesler yükseliyor: “Anne sıkıldım!”.

Çocuklar neden sıkılırlar?

Dünyanın sıkılmaya en uzak olan varlıkları çocuklardır çünkü bitmek bilmeyen bir enerjiye sahiplerdir. Eğer bir çocuk sıkılıyorsa öncelikle anne-babaların bir sorun olabileceğini düşünmesi ve çözüm bulması gerekebilir. Çocuğun sıkılma nedenleri şunlar olabilir:

• Çocuk uygun bir aktiviteye yönlendirilmemiş,

• Belli bir rutine girmiş ve bunalmış,

• Arkadaş ve akran ortamından uzak kalmış,

• İlgi alanlarına uygun olmayan aktivitelere yönlendirilmiş,

• Anne-babasıyla vakit geçiremiyor olabilir.

Haberin Devamı

Ayrıca bunların dışında çocuğun psikolojik anlamda bir sıkıntısı olabilir. Depresyon, kaygı bozuklukları gibi psikolojik problemlerde çocuklarda huzursuzluk, sıkıntı ve gerginlik gözlenebilmektedir.

Aileler sıkılan çocuklara ne yapmalı?

Her aile koşullarına uygun biçimde çocuğunu bir aktiviteye yönlendirebilir. Artık hemen her belediyenin yaz ayları için ücretsiz açtığı kurslardan tutun özel kurslara kadar istediklerinden faydalanılabilir. Bu aktiviteleri seçerken çocuğun ilgi alanları ve becerileri, istekleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Çocukların en iyi oyun arkadaşı anne-babalarıdır. Ebeveynlerin iş dışı saatlerde çocuklarıyla nitelikli vakit geçirmesi çocuğu için harika aktiviteleri doğuracaktır.

Çocuğun yaşıtlarıyla vakit geçirmesine öncelik verilmelidir. Mahallede oynamayı tehlikeli bulan aileler eve arkadaş çağırabilir ya da arkadaş ziyaretleri planlayabilirler.

Çocuğa sadece ders ve kitap okuması için baskı yapmak onu daha da uzaklaştıracaktır. Günlük planlar yaparak önce çocuğun oyun, eğlence hakkına yer verildiğinde okuma ve derslere de zaman ayrılması çocuk için sıkıcı olmaktan çıkar.
Tüm bunlar dikkate alındığında çocukta mutsuzluk ve sıkılma devam ediyorsa çocuğun ruhsal dünyası etraflıca gözden geçirilebilir, gerektiğinde bir uzman desteği alınabilir. 

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZLA EVDE OYNAYABİLECEĞİNİZ OYUNLAR 

Yazarın Tüm Yazıları