Yumurtlama günleri nasıl hesaplanır?

Düzensiz adet görenler için 4 farklı hesaplama yöntemi.

Haberin Devamı

Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için yumurtlama gününü hesaplayabilmek çok önemli. Ancak düzensiz olarak adet görenlerin yumurtlama günlerini kesin olarak belirlemesi zordur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan, düzensiz adet gören kadınların yumurtlama gününü hesaplayabilecekleri yöntemleri anlattı.

Düzenli olarak adet görenlerin yumurtlama günlerini hesaplaması oldukça kolay. Ama düzensiz olarak adet görenlerin yumurtlama günlerini kesin olarak belirlemesi zordur. Bazı yöntemler denenerek kesin olarak belirlenmez. Adetin düzensiz olmasının asıl nedeni yumurtlamanın düzensiz olmasıdır.


Eliza yöntemi

Yumurtlama günleri nasıl hesaplanır

Her ne kadar hesaplamak zor olsa da yumurtlama günü hesaplamanın yöntemlerinden biri eczanelerde satılan eliza yöntemiyle idrarda LH dediğimiz pikini ölçen birtakım kitler kullanılabilir. LH kitleri sayesinde yumurtlama günü hesaplanabilir. Bu kitleri temin ederek düzenli idrar analiziyle kendi kendilerine evde yumurtlama günlerini tespit etmek mümkün. Fakat bu kitlerin de güvenilirliği %100 değil. Yine de bazal vücut ısısı ölçümüyle birlikte bu kitlerden yararlanılması hastalara kolaylık sağlayabilir.


Adet döngüsü

Yumurtlama günleri nasıl hesaplanır

Ama biz kağıt kalem ile hesaplamak istiyoruz diyorlarsa adet döngüsünü çıkarmak gerek. Adetin ilk gününden diğer adetin ilk gününe kadar olan gün sayısı yazılmalı ve o gün sayısından 14 çıkartılmalı. Böylece ortaya yumurtlama günü çıkar.


Bazal vücut ısısı

Yumurtlama günleri nasıl hesaplanır

Bir diğer yöntem ise bazal vücut ısını ölçerek yumurtlama gününü hesaplamak. Bazal vücut ısısını ölçen çok hassas termometrelerle günlük olarak vücut ısımızı ölçtüğümüzde yumurtlama gününden itibaren vücut ısısının beş ila bir derece arttığını görebiliriz. Bu durumda kadınlar vücut ısılarında meydana gelen değişim sayesinde yumurtlama gününün geldiğini tespit etmiş olur. Çünkü yumurtlama dönemince salgılanan hormon vücut ısısının artmasına neden olur.


Yumurtlama monitörü

Yumurtlama günleri nasıl hesaplanır

Başvurulabilecek bir diğer yöntem ise yumurtlama monitörü. Yumurtlama döneminden önce kanda aniden yükselen bir hormon var. Bu hormon çok yükseldiği vakit idrara da geçiyor. İdrardaki bu yükselmeyi saptayarak yumurtlamadan bir gün önce haber veren testler sayesinde yumurtlama döneminin başladığı anlaşılabilir. Düzenli olarak idrar ölçümü yapıldığında yükselen bu hormonla yumurtlama günün geldiğini anlamak mümkün.

YUMURTLAMA DÖNEMİNİZİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN!

Yazarın Tüm Yazıları