Onlar diğer kadınlardan biraz farklı

Tedavisi henüz mümkün olmayan “süper dişi sendromu” nedir?

Haberin Devamı

Bir tür kromozom hastalığı olan “süper dişi sendromu” her 1000 kadından 1’inde görülür ve bu hastalığı taşıyanların çoğu, bazı kadınsal özelliklerden yoksundurlar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan, bu sendrom hakkında merak edilenleri anlattı.

Bu sendromu yaşayan kadınlar fiziksel olarak diğer kadınlardan daha uzun boylu olur. Hafif derecede zekâ geriliği, konuşmada gecikme ve öğrenme güçlükleri yaşayabilirler. Davranış özellikleri ise değişken olabilir. İleriki yaşlarda yaşama uyum sağlar, evlenebilir ve çocuk sahibi olabilirler.

Nasıl gerçekleşir?

Normalde döllenme sırasında X kromozomu ayrılarak Y kromozomu ile döllenir. Oysa genetik bir hastalık olan süper dişi sendromunda, döllenme sırasında ayrılması gereken X kromozomları ayrılmaz. Yani bu hastalığa sahip olan kadınlar 46 yerine 47 kromozom taşırlar.

Normal bireylerden farkları nelerdir?

Süper dişi hastalığı olan kadınlar diğer bireylerden biraz daha farklıdırlar. Bu farklar;

  • Boyları normalden 7 ya da 8 santim daha uzundur.
  • Göz kenarlarında deri katlantıları daha çoktur.
  • Adet düzensizliği ve erken yumurtalık yetmezliği rastlanılan diğer özellikler arasındadır.
  • Utangaç ve çekingendirler. Aynı zamanda kendilerine güvenleri de azdır.
  • Zeka bakımından da normal özelliklere sahip kadınlara göre daha geridedirler. Dolayısıyla geç konuşurlar ve konuşmalarında kusurları vardır.
  • Kas güçsüzlüğü yaşarlar.

Tedavi şansları yok

Bu hastalık tedavi edilemez. Ancak ortaya çıkan belirtileri destekleyici tedaviler uygulanabilir. Hastanın hayatını daha kolay devam ettirebilmesi için destek uygulanarak, bulguların en az seviyeye indirilmesi sağlanır. Kaslar güçlendirilirse, psikolojik destek alınırsa ya da östrojen hormonu takviyesi yapılırsa normal kadınlardan farkları kalmaz (Uzun boyları hariç).

Yazarın Tüm Yazıları