Genital bölge temizliğinde dikkat edilecek noktalar

Cinsel ilişki sonrası yapılan vajinal duş hamilelikten korur mu?

Haberin Devamı

Cinsel ilişki sonrasında vajina içini yıkamak ve sabun ya da kozmetik ürün kullanmak çoğu kadının başvurduğu bir yöntem. Bunun yanlış bir uygulama olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı- Cinsel Terapist Op. Dr. Gökçen Erdoğan, genital bölge temizliğinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Cinsel ilişki sonrası iki nedenle vajinal duş uygulanıyor. İlki spermleri yıkayarak uzaklaştırıp gebelikten korunmak için. İkincisi de, karşı taraftan bir şey bulaşma ihtimalini ortadan kaldırmak. Ancak bilinmeli ki her ikisini de vajinal duşla sağlamak mümkün değil. Çünkü spermler çok hareketli hücreler olduğu için zaten ilişki anında yollarına girerler. Vajinal duşla hamile kalma olasılığını ancak 10’dan 9’a düşürebilirsiniz, daha fazlası mümkün değildir. Vajinayı suyla yıkamak, enfeksiyon yapan bakteriler, virüsler veya mantarların giderilmesini sağlamaz. Temizlik açısından hiçbir anlamı olmadığı gibi ayrıca zararlı da olabilir vajinal duş.

Kendi kendini temizliyor

Vücuttan dışarı atılımı olan her organın kendini temizleme mekanizması olduğu gibi vajinanın da kendine özgü temizleme mekanizması var. Vajina içinde sürekli olarak bulunan salgı, içerisinde bakterileri öldürmeye yönelik lökositleri ve bazı iyi huylu bakterileri içerir. Bu sayede vajina hiçbir şey yapılmasa da temiz kalacak bir ortamdır. Temizlemeye yönelik uygunsuz bir şeyler yapılırsa bu durum vajinanın aleyhine işleyebilir. Vajinanın içi, eğer bir enfeksiyon söz konusu değilse temizlenmesi gereken bir organ değildir.

Sadece dış genital bölgeyi yıkayın

Ayrıca, vajina sabunla da yıkanmamalı. Çünkü vajinanın içinde asidik bir ortam vardır ve sabun o asidik ortamı bozar. Ancak, dış genital bölge yıkanabilir. Vajinayı sabunla yıkamak; yanma hissi yaratır, bu bölgedeki iyi huylu bakterilerin ve vücut savunma elemanlarının yok olmasına da neden olabilir. Bu da ciddi enfeksiyonlara yol açar. Vajina için üretilen temizleme sıvıları da sadece dış genital bölgede kullanılmalı. Vajina temizliğinde de kullanılan kozmetik ürünler birçok kimyasal madde içeriyor. Herhangi birine karşı alerji olması durumunda, ‘vajinit’ denilen çok ciddi vajina enfeksiyonları veya iltihapları oluşabilir. Vajinanın doğal bir bariyeri vardır ve oradaki doğal bakteri ortamı kötü huylu bakterileri uzaklaştırmak için çalışır. Vajinada kozmetik ürün kullanılırsa ve o doğal bakteri ortamı bozulursa enfeksiyonlar meydana gelir. Dolayısıyla, kozmetik ürünler direkt olarak vajinanın içine uygulanmamalı.

Cinsel yaşamı olmayan bir kadının, henüz bekaret zarı varsa vajinal hijyen konusunu dert etmesine gerek yok. Cinsel yaşam başladıktan sonra kadınlar, kendi kendilerine vajinalarının hijyenik durumunu test etmek isterlerse vajinal salgının kokusuna, miktarında artış olup olmadığına ve rengine bakabilirler. Bazen normalde koku yokken, ilişki sonrasında ortaya kötü bir koku çıkabilir. Bu, enfeksiyonel bir durum söz konusu olduğunun işaretidir. Enfeksiyonun tedavisiyle vajina yeniden eski hijyenine kavuşur.

İdrarla birlikte bakteriler vücuttan atılıyor

Bir diğer konu ise ilişki sonrasında idrar yapma ihtiyacı ortaya çıktığında ertelenmemesi gerektiği. İdrar ihtiyacı ertelendiğinde mesanedeki bakteriler enfeksiyon yapmak için zaman bulurlar. Halbuki idrar yapılması bakterilerin idrarla birlikte vücuttan atılmasını sağlar. Tam hazır olunmadan (yeterli kayganlık oluşmadan) ilişkiye başlanmaması da önemli. Bu önlem mekanik tahrişe meydan vermemek açısından gerekli. Doktor önerisine göre kayganlaştırıcı ilaçlar kullanabilir. Vajinal enfeksiyonların, genital bölge enfeksiyonlarının büyük bir kısmı cinsel ilişki sırasında bulaştığını göz önünde bulundurarak güvenli olmayan bir cinsel ilişki yaşanacak ise mutlaka prezervatif kullanılmalı. Adet günleri vajina direncinin en düşük olduğu dönem olduğundan bu dönemde, üst genital sistem enfeksiyonlarının oluşumunun önlenmesi için cinsel ilişkiden kaçınılması gerekiyor.

Genital bölgedeki tüy temizliğinde ağda ve jilet kullanmayın

Genital bölgenin tüy temizliğine de özen gösterilmeli. Ağda ve jilet kıl köklerinin enfeksiyonunu kolaylaştıracağından, cinsel bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olacağından, genital bölge için geliştirilmiş aletlerden faydalanmak veya makas kullanmak daha uygun olur. Mantar ve diğer bakterilerin nemli ve sıcak ortamlarda daha kolay üremesi nedeniyle genital bölgenin kuru kalmasına da özen gösterilmeli. İç çamaşırınızı günlük değiştirmek, naylon yerine pamuklu iç çamaşırları tercih etmek, dar pantolon, çorap ve iç çamaşırı kullanmamakla bunu sağlamak mümkün olur.

Özetle söylemek gerekirse; vajina kendini sürekli yenileyen bir organdır. Bu nedenle vajinanın sabun, kozmetik ürünler vs. ile temizlenmeye çalışılması gereksizdir. 

Yazarın Tüm Yazıları