Cinsiyetin belirleyicisi sevişme tarihi mi?

Bebeğin cinsiyeti belirlenebilir mi?

Haberin Devamı

Üremek, çoğalmak tabiat düzeninin, bizim habitatımızın en olağan parçası. Mucize gibi göründüğü muhakkak. Bir canlının bir başka canlının bedeninde oluşması ve gelişmesi, vakti gelince dışarı çıkıp birey olması, evet neredeyse mucize. Ama bu, üremenin doğallığını unutturmamalı. Kadın ve erkek olmak, zamanla anne baba olma yolunda evriliyor. Tıbbi engeller, yani çeşitli sağlık sorunları olmadıkça ve kadınla erkek istediği müddetçe gidişatın doğal seyri bu yönde.

Cinsiyetin belirleyicisi sevişme tarihi mi

Bu doğal seyri yönetme girişimi; bebeğin cinsiyetini önceden belirlemeye çalışma, ikiz gebelik oluşumu için çabalama ya da kolay doğum için zaman seçme gibi çabalarla ortaya koyulmuş oluyor.

Haberin Devamı

CİNSİYET KONUSUNDA SAYISIZ RİVAYET VAR

Bu konuların tümü için sayısız rivayet var. Şu tarihlerde sevişip gebe kalırsanız kız, şunlarda ise erkek olur, şunları yedikten sonra sevişip hamile kalırsanız ikiz gebelik olasılığı artar, şu ayda bebeklerin doğumu daha kolay olur gibi pek çok rivayet. Ama bu rivayetlerin en çok rağbet göreni şüphesiz ki cinsiyet belirlemeye yönelik olanlar.

TIBBİ OLARAK HİÇBİR DAYANAĞI YOK

Tıbbi olarak hiçbir dayanağı olmayan bu tür bilgilere itibar edilmemesi gerekiyor. Çünkü doğumu bu anlamda özelleştirmek mümkün değildir. Gebelikte cinsiyet için milyonlarca seçeneğimiz yok; çift cinsiyet olarak bilinen hermafroditizm dışında, bir bebeğin ya kız olarak ya da erkek olarak dünyaya gelir. Yani kız bebek olması için belli bir takvimde sevişen çift, zaten %50 ihtimalle sonuç alacaktır.

 Cinsiyetin belirleyicisi sevişme tarihi mi 

CİNSİYETİN BELİRLEYİCİSİ NEDİR?

Cinsiyetin belirleyicisi olan şey, ne sevişme tarihleridir ne de başka şey. Hatta ülkemizde sanıldığının aksine kadın da değildir. Cinsiyeti, erkeğin genetik yapısı belirler. Şöyle ki; kadının genetik yapısı 46XX şeklindedir ve tüm hücrelerinde X kromozomu vardır. Erkeklerin genetik yapısı ise 46XY’dir. Dolayısıyla bazı sperm hücrelerinde X kromozomu bazılarında ise Y kromozomu vardır. Y kromozomu taşıyan bir sperm yumurtayı döllerse erkek bebek, X kromozomu taşıyan sperm yumurtayı döllerse kız bebek oluyor. Dolayısıyla doğacak bebeğin cinsiyeti, galip gelen spermin X ya da Y kromozomu taşımasına bağlı.

Haberin Devamı

Çiftleşme günü; erkeğin spermlerini ayırma, seçme ve yumurtayı döllemeye yollama gibi bir anlam taşımadığı sürece cinsiyete etki etme olasılığı yok. İşin aslı, bebek cinsiyeti belirlenebilir bir şey değil.

[fotogaleri=949]

Ülkemizde maalesef, cinsiyet belirleme aşamasında genelde erkek bebek sahibi olmak için birtakım çabalara girişiliyor. Üstelik bebek erkek olmazsa ceremesini anne çekiyor, bu cinsiyet belirleme olayıyla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen. Bu nedenle üzerine kuma getirilen kadınlar, evlattan sayılmayan kız çocuklar, ağalar paşalar gibi büyütülen erkek çocuklar… ülkenin yenilmez makus talihinin işareti gibiydi. Yakın zamana kadar böyleydi. Oysa şimdi mutlulukla görüyorum ki kız çocuklarına sahip çıkan anneler de, bebeğin cinsiyetini erkeğin kromozomlarının belirlediğini bilen kadınlar da giderek artıyor. Hal böyle olunca akla şu soru da geliyor tabi; erkeğin cinsiyetinde suçlu erkek mi? Kız ve erkek evlat arasında ‘suça iştirak’ sayılabilecek nasıl bir fark olabilir ki, soruyorum size?

Haberin Devamı

SAĞLIKLI BİR BEBEK EN BÜYÜK İSTEK

Anne ve baba adayları için sağlıklı bir bebek sahibi olmak, en büyük istek olsa gerek. Bırakın cinsiyeti, çeşitli sağlık sorunları ya da kalıcı sakatlıklarla dahi doğmuş olsa evlat sahibi olmak tarifsiz bir his ve ona duyulan sevgiden, zaaftan, biçilen değerden hiçbir şey eksiltmez. Böyle kutsal bir histe cinsiyetin de yeri olmasa gerek. Bence çocuk sahibi olmaya karar vermiş anne ve baba adaylarının odaklandıkları tek şey, sağlıklı bir gebelik geçirmek ve dünyaya gelen bebeği, iyi yetiştirmek olmalı. Çok sevmek ve mutlu bir çocukluk armağan etmiş olmaktan önemlisi yok.

CİNSİYET HESAPLAMA PROGRAMI

Yazarın Tüm Yazıları