Gökçe Mık
Gökçe Mık
Gökçe Mık

Hamilelikte ayak numarası değişiyor

Gebelik döneminde ne tarz ayakkabılar tercih edilmeli?

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde yaşanan hızlı hormon değişiklikleri ve alınan kilolar nedeniyle birçok kişi ayak ağrılarından şikayetçi olur. Hamile bayanların ayaklarını olabildiğince sağlıklı ve rahat tutabilme konusunda bazı önlemler alınabilir. Bu dönemde yaşanan kilo artışı eklemlere, bacaklara ve ayaklara aşırı yüklenme yapar, böylece birtakım rahatsızlıklar (Ödem, şişlik, yer yer morluk, sonradan gelişen düz tabanlık, topuk ağrısı, sinir sıkışması) oluşabilir. Ayrıca gebelikte, daha önceden kişide mevcut olan Halluks Valgus (başparmak çıkıntısı), çekiç parmak ve sinir sıkışmaları gibi problemler şiddetlenerek artabilir. Dolayısıyla bu tür rahatsızlıklara sahip anne adaylarının gebelikten önce tedavi olmaları önemlidir. Nitekim günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalıkların tedavileri gebelik ve emzirme döneminde çok daha zor olabilir.

Haberin Devamı

PARMAK ARASI TERLİK GİYMEKTEN KAÇINILMALI

Gebelik döneminde ayak sağlığını korumak için yalınayak yürümekten kaçınılmalı, ayak bileğini destekleyen ayakkabılar giyilmelidir. Özellikle yaz gebeliklerinde parmak arası terlik giymekten kaçınılmalıdır. Parmak arası terlikler ayak bileğini desteklemediğinden burkulmalara sebep olabilir. Ayağında problem yaşayan bir anne adayının yapması gereken ilk şey, ayakkabısının ayak bileğini destekleyip desteklemediğini, eski veya yıpranmış olup olmadığını kontrol etmektir. 

AYAĞI SIKMAYAN AYAKKABILAR TERCİH EDİLMELİ

Değişen vücut yapısı ve hızla artan kilolar nedeniyle, özellikle gebeliğin son dönemlerinde, yürüyüş şekli omurgayı dengede tutmak için değişir. Normal yürüme şekli, gebelik sonlanana kadar içe ya da dışa basma olarak değişiklik gösterebilir, bu durum kalıcı değildir. Gebeliğin son aylarında yoğunlaşan ayak ödemini azaltmak için ayağı sıkmayan ayakkabılar kullanılmalı, her fırsatta ayak yukarı kaldırılmalıdır. Oturma pozisyonunda bacak bacak üstüne atılmaması ve bilekleri bükmemek önemlidir. Dinlenme sırasında yavaşça bacağı hareket ettirmek iyi bir aktivitedir. Arkaya yaslanıp yavaşça bisiklet çevirme hareketi yapılması ödemi azaltıcı etki sağlar. 

HAMİLELİKTE KRAMPLARI AZALTMAK İÇİN…

Gebelikte kramplar da sıkça yaşanır. Krampları azaltmak için ayak bileklerini 10 kez sağa, 10 kez sola çevirme egzersizi işe yarayacaktır. Aynı zamanda bol su içmek de vücuttan ödem atılmasını büyük ölçüde sağlar. Ayaklara yapılacak masajlar ve hafif egzersizler kan dolaşımını hızlandırır ve şikayetleri azaltır. Hamilelik boyunca destekleyici ayakkabılar kullanmak ayak sağlığını korumak için iyi bir yatırım olacaktır. Şayet ayaklardan sadece birinde ödem söz konusu ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

Haberin Devamı

HAMİLELİK SÜRECİNDE TOPUKLU AYAKKABI GİYİLMELİ Mİ?

Amerikan Ayak-Ayak Bileği Cerrahları Derneği, kadınların gebelik döneminde şık olma ve son trendleri takip edebilme uğruna gebelik dönemi ayak sağlığına uygun olmayan yüksek topuklu, dar burunlu ve ayak bileğini desteklemeyen ayakkabılar giymenin ciddi ayak problemlerine ve ağrılara neden olacağı konusunda anne adaylarını uyarıyor. 

2014 yılında 1000 gebe ile yapılan bir anket çalışmasına göre kadınlar gebelik dönemlerinde modadan uzaklaşmamak için kendilerini baskı altında hissettiklerini itiraf etmişlerdir. Magazinlerde gördüğümüz gebe ünlüler yüksek topuklu ayakkabıları özel davetlerde giyerler, dolayısıyla sizler de sadece belirli özel davetlerde çok yüksek olmamak ve uzun süre ayakta durmamak şartıyla topuklu ayakkabı giyebilirsiniz. 

Haberin Devamı

HAMİLELİK DÖNEMİNDE HANGİ AYAKKABILAR TERCİH EDİLMELİ?

Hamile bayanların seçmesi gereken ayakkabılar sivri burun ve babet gibi dümdüz olmayan, hafif topuklu (3 cm), tercihen kare veya geniş yuvarlak burunlu, parmakları sıkmayan, sıkıştırmayan, ayak ve ayak bileğini destekleyen modeller olmalıdır. Gebelikle birlikte, özellikle 5.-6. aydan sonra, ayak numaralarında 0,5 - 1 numara büyüme görülür, bu genellikle kalıcı bir durum değildir. Ayakkabı alışverişlerinin öğleden sonra yapılması daha doğrudur çünkü ayaklar öğleden sonra gelebilecekleri maksimum büyüklüğe ulaşır. Ayakkabı giyildiğinde, en uzun parmakla ayakkabının burnu arasında 1 cm boşluk olması şarttır. 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Op. Dr. Gökçe Mık

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA GEBELİK