Gamze Şenbursa
Gamze Şenbursa
Gamze Şenbursa

Kırmızı, cinsel dürtüleri harekete geçiriyor

Hangi renk, hangi rahatsızlığa iyi geliyor?

Haberin Devamı

Renklerin iyileştirici etkisi ile birçok hastalığın tedavi edilebileceğini belirten Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa, depresyona mavinin ve kansızlığa da kırmızı renginin iyi geldiğini belirtti.

Renklerin pozitif etkisinin yanı sıra negatif etkileri de var. Her rengin bir anlamı var ve her biri farklı bir rahatsızlığa iyi geliyor.


Soğuk algınlığına karşı kırmızı

Kırmızı, cinsel dürtüleri harekete geçiriyor

Beyaz renk nötrdür. Tedaviye başlarken ve bitirirken kullanırız. Ayrıca diğer renklerin etkinliğini artırmak için de beyazı seçeriz. Mesela beyaz gelinlik düşündüğümüzde saflık, temizlik aklımıza gelir. Bu rengin aksi siyahtır ve siyah rengi çok fazla kullanmayız. Çünkü siyah, insanda ölüm gibi negatif duygular çağrıştırır. Sürekli siyah giyinen insanların depresif bir ruh halinde olmaları muhtemeldir. Ayrıca siyahın aşırı kullanımı çok tehlikelidir. Siyah rengi kullanırken genelde beyazla kombinleriz. Nötr olan beyaz, siyahı açar.

Kırmızı insanın içinin kıpır kıpır yapan, enerji veren ama aynı zamanda tehlikeli de bir renktir. İntikam, kin, gereksiz rekabet ve seks dürtülerini harekete geçirir. Mesela yatak odalarında kırmızı renkli çarşafların kullanımı yaygındır. Kök çakra dediğimiz üreme organlarını ifade eden çakranın rengi de kırmızıdır. Tansiyon hastalarına kırmızıyı tavsiye etmeyiz. Tansiyon hastalarında zaten dolaşımla ilgili bir problem vardır, dolayısıyla kırmızı bunu iyice artıracağı için sakınırız. Kişinin kansızlığı varsa kırmızı rengi tercih ederiz çünkü hemoglobin üretimini artırır. Ayrıca soğuk algınlığında kullanırız çünkü kırmızı renk üşüyen insanlara iyi gelir, dolaşımı artırdığı için kişinin ısınmasını sağlar. Güçlü bir renk olduğu için kişiye aynı zamanda güç de verir. Kırmızının kullanımı genelde harekete geçirmek amaçlıdır.


Sarı zihinsel aktiviteyi artırır

Kırmızı, cinsel dürtüleri harekete geçiriyor

Turuncu bilgeliğin rengidir. Günlük hayatta turuncuyu çok kullanmayız ama bu renk kas ve iskelet sistemini uyarır. Kişide kas problemi, krampları varsa mutlaka turuncuyu tavsiye ederim. Aynı zamanda safra taşı problemi ve sindirim sisteminde de turuncu kullanılır.

Sarı ise beyni harekete geçiren bir renktir. Zihinsel aktiviteyi artırır. Mesela sınava çalışacaksınız bu rengi kullanmak zihninizi aktive eder ve açık olmasını sağlar. Bu yüzden çalışma odalarında sarı rengi tavsiye ederim. Mide, pankreas gibi hastalıklar varsa yine sarı öneririm. Özellikle çocukların ders çalışabilmesi için sarı renk çok yaygın kullanılır.


Yeşil güven veren bir renktir

Kırmızı, cinsel dürtüleri harekete geçiriyor

Doğaya baktığımızda hakim olan rengin yeşil olduğunu görürüz. Yeşil rengin güven verici bir etkisi vardır. O yüzden doğaya gittiğimizde sakinleşiriz. Bu rengi de çok fazla kullanırız. Yeşil dostluk, ümit ve sevinç gibi duyguları bize getirir. Sinir sistemini de dengeler. Yeşilin ayrıca büyüme ve iyileştirme gücü vardır. Kırıklarda, doku büyümesinde, büyüme hormonu az salgılanan çocuklarda yeşil renk kullanılır. Her kişinin ihtiyacı olan renk farklıdır. Bu konuda uzman biriyle renkleri kullanmak gerekir. Çünkü yeşil kanser ve tümör vakalarında büyümeyi artırdığı için risklidir.


Mavi renk iştahı azaltıyor

Kırmızı, cinsel dürtüleri harekete geçiriyor

Mavinin sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi olduğu için en çok kullandığımız renklerden biridir. Serinletici ve dinlendirici özelliği vardır. Mesela depresyonu olan kişiyi ofisimdeki mavi odaya alırım. O rengin titreşimi bile kişinin odaya girdiği anda rahatlama hissetmesine sebep olur. Şok veya sinir krizi geçirenlere tavsiye edilir. Telaşlı kişileri dinginleştirmek için mavi kurtarıcı bir renktir. Akciğer ve solunum problemlerinde de mavi rengi çok kullanırız. Kişinin sezgilerini ve yaratıcılığını artırır. Mesela diyet yapanlar masaya mavi peçete koyarsa iştahları azalır. Mavinin etkisini artırmak için genelde kırmızı ve turuncu gibi sıcak renklerle kullanırız. Günlük hayatta belki bu kadar cafcaflı giyinilmese de evde mavi tişört ve kırmızı eşofman giyebilirsiniz mesela. İllaki mavi renkli bir kıyafet giymeniz de gerekmiyor. Yatmadan önce mavi rengi düşünerek meditasyon yaparsanız daha dingin uyur ve kabus görmezsiniz.

Renkleri nasıl kullanılmalı?

Renklerin en rahat kullanımı odaların duvar renginde ve kıyafetlerde mümkün. Genelde renkleri kullanırken birtakım objeleri tercih etmeyiz. Çünkü objeler zihinde başka düşünceler, görüntüler yaratır. Kırmızı ata baktığınızda başka siyah ata baktığınızda farklı hissedersiniz. Objeler muhakkak çağrışım yapacaktır. Diyelim ki mavi rengin etkisinden yararlanmak istiyorsunuz. Eğer elinizde o renkte bir şişe yoksa herhangi bir şişeyi mavi renkli kartona sarıp birkaç saat güneşte bekletirsiniz. Güneş ışınıyla mavi rengin frekansı suya doğru akar sonra da bu suyu tüketir, mavinin enerjisini almış olursunuz. Renkleri yediğiniz besinlerde de kullanabilirsiniz. Kansızsanız kırmızı sebze ve meyveler, zihinsel problemleriniz varsa sarı gıdalar tüketebilirsiniz. Tabii bu uygulamaları hayata geçirmek için uzman yardımı almanız gerekir.