Funda Öztürk Alban
Funda Öztürk Alban
Funda Öztürk Alban

Gençler Arasındaki Öldüren Diyet

Drunkorexia zayıflatmaz, öldürür!

Haberin Devamı

Son zamanlarda özellikle üniversite öğrencileri arasında hızla yayılan “Drunkorexia” adlı bir zayıflama yöntemi var. Kişiyi ölüme bile götüren bu yöntem ve zararları hakkında Clubsporium Bostancı Spor Okulları Genel Koordinatörü Funda Öztürk Alban, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Tek öğün yiyerek ya da hiç yemeden sadece yoğunlukla alkollü içecek tüketerek zayıf kalma düşüncesiyle uygulanan drunkorexia, tıbbi literatüre geçmese de birçok gencin arasında ölüm pelerini ile dolaşıyor. Son 10 yılda özelikle üniversiteli genç kızlar tarafından tutkuyla uygulanır oldu.

‘İstediğini istediğin kadar iç (mümkünse alkollü olsun) ama sakın yemek yeme!’ mantığı bu yöntemi özetliyor. Özellikle Amerika da yaygın olan bu zayıflatan hatalar silsilesi içkiyle de bitmiyor. Zayıflamayı garantili kılmak için uyuşturucu kullanan öğrenciler hızlı, genç ve güzel bir şekilde ölüyorlar.”

Gençleri Bu Yöntemlere İten Ne?

Haberin Devamı

“Dengeli beslenmeyi, spor yapmayı ve zayıf kalmayı beceremeyen kişilerin maalesef zayıflama için daha neler yapacağı merak konusu” diyen Fundan Öztürk Ablan, bu tür yönelimlerin altındaki nedenleri şöyle açıklıyor:

“Tenya yemek, bebek mamaları tüketmek, zayıflama ilaçları ve şimdi de alkol-uyuşturucu… Tüm bunları; kişilik bozukluğu olan ve psikolojik sorunlu gençlerin, üniversite gibi aile ortamından uzak kaldıkları bir anda yaşıyor olması da aklımıza, sahip olduğumuz pek çok değeri getiriyor.

Tıpkı doğumda, güzellikte, estetikte ve sağlıkta olduğu gibi beslenmede de takip etmemiz gereken normal ve doğal olandır. Yani dengeli ve sağlıklı beslenme ile formda kalmaya çalışmaktır.”

Drunkorexia Yerine Dengeli Beslenme

Drunkorexia için “Alkolü sosyal anksiyete ve açlığı bastırmak için tercih eden genç kızlar, aç karınla alkol alarak daha çabuk sarhoş olmaya çalışmaktadırlar. Bazıları içtikten sonra kusarak alkolle aldığı kaloriyi tasfiye etmeye çalışmaktadır” diyen Diyetisyen Gülhan Koca, sağlıklı bir şekilde formda kalabilmek için yeterli ve dengeli beslenmeden ve fiziksel aktiviteden asla vazgeçilmemesi gerektiğini vurguladı. Gülhan Koca’nın sağlıklı ve dengeli beslenme önerileri ise şöyle:

Öneriler

• Azar azar, sık sık beslenin.

• Öğün atlamaktan kaçının.

• Günde 2- 2,5 lt su içmeye çalışın.

• Aşırı tuz tüketmekten kaçının.

• Düşük kalorili diyetler yapmayın.

• Şeker ve şekerli tüm besinlerden (Çay şekeri, bal, reçel, pekmez, çikolata, pasta, hazır meyve suları, meşrubatlar, kolalı içecekler, tatlılar...) uzak durun.

• Margarin, tereyağı gibi katı yağlar yerine bitkisel sıvı yağları tercih edin.

• Süt, yoğurt ve peynirde de doymuş (kötü) yağlar bulunduğu için yarım yağlı veya yağsız (light) olanlarını tüketin.

• Yiyecekleri kızartmak, kavurmak yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlayın.

• Yağ alımını azaltmak için etle pişen yemeklere yağ koymayın.

• Pasta, kek, kurabiye, börek vb. hamur işlerinde de bol miktarda yağ, şeker, un, yumurta kullanıldığı için mümkün olduğunca bu besinleri yemekten kaçının. Canınız çok isterse ikram edilenin yarısını yiyin.

• Posalı besinler (kurubaklagiller, sebze – meyve, tam tahıllar) tüketmeye özen gösterin; posalı besinler kan şekerini, kan basıncını (tansiyonu) ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutarlar. Bağırsakları çalıştırarak kilo vermeye yardımcı olur.

• Günlük fiziksel aktivitenizi mutlaka artırın. Haftada en az 3 gün 30 dakikadan az olmamak şartıyla, olabildiğince tempolu yürüyün.