Funda Öztürk Alban
Funda Öztürk Alban
Funda Öztürk Alban

Akıllı telefon kullananlar dikkat!

Cep telefonunuz saatlerce elinizden düşmüyorsa bu hareketleri mutlaka yapın.

Haberin Devamı

Akıllı telefon kullanımının artışı ve kullanım yaşının küçülmesi ile birlikte her yaş grubu için risk olan omurga sorunları artık yanı başınızda. Spor Eğitmeni Funda Öztürk Alban, uzun süre cep telefonu kullananların yapması gereken egzersizleri anlattı.

Sürekli elinde telefon, başı önde, kamburu çıkarak saatler geçiren insanların acil olarak bu alışkanlıklarını kontrol altına alması ve düzenli egzersiz yapması gerekiyor.

Yeni neslin hastalığı olan teknolojiyi kontrollü kullanamamanın aileler tarafından dikkate alınması ve herkesin kendi çözümlerini üretmesi şart. Çocukluk döneminde yapılan sportif aktivitenin faydalarından bahsederek ileride sağlıklı yetişkinlerin hedeflenmesi ve yaşam kalitemizin yükselmesi için bilincin ailede başlaması öngörülüyor.

ÇOCUKLARI SPORA YÖNLENDİRMEK ÇOK ÖNEMLİ!

Sürekli masa başında çalışan, cep telefonlarına, tablet bilgisayara, bilgisayar oyunlarına mahkum yetişen gençleri ve çocukları korumak ailelerine düşüyor. Onlar için doğru zaman ve etkinlik planlaması yapmak, onlara örnek olarak spora ve sanata vakit ayırmak, teknolojiyi gerektiği kadar kullanmak alınacak başlıca önlemler.

İlkokul çağındaki çocukların spora ve sanata yönlendirilmesi, boş vakitleri için seçenekler sunulması, gençlerin aldıkları eğitim ve artık farkında oldukları yetenekleri doğrultusunda aktiviteler seçmeleri onları ilerideki yaşamlarının kalitesini belirliyor.

Teknoloji ile uzum zaman geçiren hareketsiz insanların mutlaka her gün en az 30 dakika yürüyüş yapması veya sırtüstü yüzmesi gerekiyor.

Omurga sağlığı için alınması gereken an önemli tedbirin dik durmak, doğru duruş alışkanlığı kazanmak ve bunu destekleyici hareketler olduğunu vurgulayan otoritelerin de altını çizdiği omurga hareketlerine birkaç örnek verelim.


Akıllı telefon kullananlar dikkat

Pilates topunuz varsa topla, yoksa sadece sırtınızı düz bir zemine aynı şekilde yaslayarak bedeninizi dengeli bir şekilde duvara dayayın. Omurganızın düz olduğunu hissettiğinizde duvarı iter gibi bir direnç uygulayın ve içinizden yavaşça 10’a kadar sayıp bırakın. Bunu dinlenerek 2 kez yapın.


Akıllı telefon kullananlar dikkat

Rahat olabileceğiniz bir şekilde yüzüstü yatın. Hazır hissettiğinizde belinizi zorlamadan kollarınızdan yardım alarak bedeninizin üst kısmını kaldırıp dengeli bir şekilde dik durun. Belinizi zorlayacak kadar kalkmamaya dikkat edin. İçinizden 5’e kadar sayıp tekrar yüzüstü yatın. Bu hareketi 2 kez tekrarlayın.


Akıllı telefon kullananlar dikkat

Pilates topundan destek alarak ya da aynı yükseklikte bir zemin bularak bacaklarınızı üstüne koyup bank duruşuna geçin. Burada kollarınızdan ve omuzlarınızdan dengeli bir şekilde alacağınız güçle özellikle sırtınızın üst kısmını ve omuzlarınızı çalıştırıyor olacaksınız. İçinizden 5’e kadar sayıp bırakın ve hareketi 2 kez kendinizi zorlamadan tekrarlayın.


Akıllı telefon kullananlar dikkat

Yine bank duruşunda iken çapraz kol ve çapraz bacak şeklinde uzanın. İyice uzandıktan sonra diğer kol ve bacağınıza da aynısını yapın. 8 kez hareketi yapıp dinlenin. Bu çalışmayı hazır olduğunuzda bir kez daha tekrarlayın.

Hareketlerin amacı bölgesel kasları çalıştırarak rahatlatmaktır. Düzenli yapıldığında daha da faydalı olduğu göreceksiniz.

Not: Bu hareketler doktor kontrolündeki kişilerce danışılmadan yapılmamalı, gerekirse uzman yardımı alınmalıdır.