GeriFerin Batman Yemeğin kalorisini düşürmek için tüyolar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yemeğin kalorisini düşürmek için tüyolar

Yemeğin kalorisini düşürmek için tüyolar

Hem lezzetli hem de düşük kalorili yemek yapabilirsiniz.

Lezzetli her yemeğin, hep yüksek kalorili olduğunu düşünürüz ve yemek yaparken bol kepçe alışkanlığımızdan vazgeçmeyiz. Ancak lezzetli yemeklerin de birkaç sihirli dokunuşla düşük kalorili olabileceğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman, sağlıklı beslenme için gerekli bu tüyoları anlattı.

Teflonlu, yapışmayan pişirme kapları kullanın

Böylece etleri hiç yağ kullanmadan veya çok az miktarda yağla pişirebilirsiniz. Pişirmeye düşük ısıda başlayıp yavaş yavaş artırmak yapışmayı önler.

Yağsız bir çorba için…

Çorbaları, sosları, sulu yemekleri yaptıktan servis öncesi buzdolabında soğutun. Çıkarıp üzerindeki donmuş yağ tabakasını atın ve fazla kalorilerden arınmış bir şekilde ısıtıp servis yapın.

Bütün yağları ayıklayın

Etlerin üzerindeki, görünen bütün yağları ayıklayın. Tavuğun ve diğer kümes hayvanlarının derilerini ayıklayın. Kıymayı en yağsız eti seçip ondan çektirin. Yağ oranı % 5- 10’nu geçmesin.

Suya veya meyvenin kendi suyuna konserve edilmiş besinleri kullanın

Ton balığı ve diğer balıkların, yağ ile konserve edilmişlerini değil, su ile konserve edilmişlerini tercih edin. Bunlar zaten light veya diyet şeklinde etiketlenmişlerdir. Meyve konservelerinde ise kendi suyuna konserve edilenleri, şuruplulara tercih edin.

Şekeri kesin

Kurabiye veya tatlı tarifelerinde şeker miktarını üçte bir oranında azaltın. Yerine doğranmış meyve, tarçın veya vanilya koyun.

Lezzetli sosların kalorisini düşürün

Yemeklerde ve salatalarda kullanacağınız soslar ve bu sosların lezzetini artırmak için yüksek kalori içeren mayonez, krema ve yağlar, yerine sirke, hardal, domates suyu, dana veya tavuk bulyon kullanın. Sosların kıvamını un yerine mısır nişastası ile artırın. Çorbalarda ise sebzeleri pişirip püre haline getirerek kıvamı artırabilirsiniz.

Yağsız ve az yağlı ürünler

Süt yoğurt ve peynir de, mayonezde yağ oranı düşük ürünleri tercih edin.

Yumurtanın yarısı

1 yumurta sarısı yerine 2 yumurtanın beyazını kullanın.

Baharatla tatlandırın

Yüksek kalori içeren unlu, tereyağlı soslar yerine baharat ve otları kullanarak çok lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Sarımsak, fesleğen, kekik, biberiye, yağ olmadan da yemeğin tadını ve kokusunu güzelleştirirler.

İnce dilimleyin

Sandviç hazırlarken içine koyacağınız peyniri ve eti ince dilimleyip, bol bol marul, domates, salatalık gibi sebzeler ile lezzet ve besin değeri açısından zenginleştirin. Ekmeğinizi de ince dilimlemeyi unutmayın.

Yağ yerine…

Etleri ve sebzeleri yağ yerine, domates suyu ve bulyon karıştırılmış su ile pişirin.

Sebzeler için…

Limon suyu veya fesleğenle karıştırılmış az yağlı yoğurtla hazırlanan sos porsiyon başına sadece 10 kalori içerir. Salsa gibi sebze sosları da hem çok lezzetli hem de çok düşük kalorilidir. Karnabahar, brokoli gibi sebzelerde bol yağlı peynirler yerine bu sosları kullanın.

İtalyan usulü

Haşlanmış veya buharda pişirilmiş sebzeleri makarnayla ve az yağlı rendelenmiş peynirle karıştırarak, çabucak düşük kalorili ve sağlıklı bir öğün hazırlanabilir.

False