Ferin Batman
Ferin Batman
Ferin Batman

Karatay diyeti nedir?

Karatay diyeti nasıl uygulanıyor? İşte, diyetisyenin cevabı...

Haberin Devamı

Alışılagelmiş diyet kurallarını bazen uygulayan bazen de hiçe sayan ve yeni bir zayıflama yöntemi olarak görülen Karatay diyeti hakkında Beslenme ve Diyet Uzmanı Ferin Batman, önemli bilgiler aktardı.

“Diyetin bana göre en önemli özelliği düşük glisemik indeksli besinlerin tüketilmesini teşvik etmesi. Senelerdir zayıflama programlarında sıklıkla kullandığımız kısaca ‘GI diyeti’ dediğimiz bu program da, Glisemik İndeks (Gİ), herhangi bir yiyeceğin içindeki karbonhidratların (şekerin) kana geçtiğinde, kan şekerini yükseltme hızını gösterir.

Sağlıklı beslenmede yer vermediğimiz rafine edilmiş ve işlenmiş hazır yiyeceklerin glisemik indeksleri oldukça yüksektir ki, bu diyette de tüketilmemesi tavsiye ediliyor.

Karbonhidratı, kan şekerini birden bire yükseltmeyen, ‘Düşük glisemik indeksli besinler’ tüketildiğinde, gün boyunca kan insülini düşük kalır ve dalgalanma göstermediği için acıkma hissi olmaz. Uzun süre tokluk hissedilir. Yağlar depolanmaz, daha hızlı yıkılarak, giderek azalır, karaciğer ve göbek yağları erir. Karaciğerde biriken yağlar erir, metabolizma hızlı çalışır. Kan yağları normalleşir, HDL yükselir, depo yağ şekli olan trigliseridler düşer. Bağırsaklar düzenli çalışır."

Haberin Devamı

Kuruyemiş, yumurta serbest!

Programda tavuk (köy tavukları olmalı), balık ve sebze yemek öneriliyor. Çoğu diyette yasaklanan kuruyemişler, kırmızı et, yumurta, pastırma, kuru fasulye ve turşu bilimsel gerçeklerle serbest bırakılıyor. Ayçiçek ve mısırözü yağları yasak onların yerine zeytinyağı ve tereyağı yer alıyor.

YAĞ ORANI DÜŞÜK LEVREK PROTEİN BAKIMINDAN DA OLDUKÇA ZENGİN! 15 DK’DA HAZIRLAYACAĞINIZ LEVREK SOTE TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

Meyve yemenin sınırı var

Makarna, mısır, hamur işi, şeker gibi yüksek glisemik indeksli besinler yasak listesinde. Meyve ise oldukça sınırlı sadece öğünde 1 adet tavsiye ediliyor.

Öğünlerin arasında 5 saat olması ve ara öğün yenilmemesi tavsiye ediliyor. Kişiye özel diyet programının başarısı için diyetin devamlılığı adına öğün saatlerinin kişiye uyması gerekirse gündüz veya gece 1-2 ara öğün yenilmesi çok önemli. Sağlıklı zayıflamak için ara öğünler vücutta insülin salınımının dengesini sağlayıp mide asitlerinin de düzenli salgılanmasına yardımcı oluyorlar. Özellikle hipoglisemi ve diyabet hastalarının ara öğün tüketmemeleri hipoglisemi ye neden olabilir. Bu diyeti uygulayacaklarsa çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Araştırmalara göre, zayıflama diyetleri genel prensiplere dayanan kişiye özel bir strateji planlanarak yapılırsa başarıya ulaşıyor. Bu planda her türlü diyet programının doğruları uygulayan kişiye uyduğu ve onu yormadığı sürece yer almalıdır. Hatalı beslenme alışkanlıkları yavaş yavaş değiştirilerek yerlerine doğruları konmalıdır. Sürdürülebilir olması için mutlaka kişinin aile, iş ve sosyal yaşamına uymalıdır.