Bel çevrenizi nasıl ölçeceğinizi biliyor musunuz?

Obezite, yani kilolu olmak pek çok sağlık riskini beraberinde getirir. Bu yüzden ideal kilonuzu hesaplayıp o kiloda kalmaya özen göstermeliyiz. Genelde ideal kiloyu bulmak için BKİ (Vücut kitle indeksi) hesabı yapılır. BKİ hesabı sizin kilonuzun boyunuza göre sağlıklı aralıkta olup olmadığınızı gösterir. Peki, BKİ hesabı nasıl yapılır? Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu anlatıyor...

Haberin Devamı

İdeal kilonuzu bulmak için BKİ hesabı yapmalısınız, ayrıca bel çevrenizi de ölçmeniz gerekir. Bel çevrenizin doğru ölçümünü sabah aç karnına yapmalısınız. Bel çevrenizi dik durarak, karnınızı içine çekmeden hemen göbek deliğinizin hizasında mezura ile ölçmelisiniz. Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde ise 94 cm’i geçmeye başlamışsa karın tipi yağlanma başlamış demektir.

Karın tipi yağlanmanız başlamışsa bazı hastalıklar konusunda risk de artar. Bu yağlanma; diyabet, insülin direnci, kalp hastalıkları ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkların işaretidir.

Bel çevreniz istenilen değerlerin üzerine çıktığında mutlaka sağlıklı bir beslenme planı ile kilo kaybetmeniz ve fiziksel aktivitenizi artırmanız gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları