Balık zamanı

Balık sezonun açıldığı şu günlerde herkesin civa konusundaki soruları da artar. Hangi balık türünü tüketmeliyiz? Vücudumuzda civa oranı artar mı?

Haberin Devamı

Balık sezonun açıldığı şu günlerde herkesin civa konusundaki soruları da artar. Tüketmeliyiz ama tüketirsek miktarı ve sıklığı ne olmalı? Hangi balık türünü tüketmeliyiz? Balık yediğimizde vücudumuzda civa oranı artar mı? Biriken civanın vücudumuzda zararlı etkileri var mı? Bu sorularının cevabını sırasıyla cevaplayım ve afiyetle balık yemeye devam edelim.

Bizim için balıktaki en önemli madde Omega-3 olarak isimlendirilen doymamış yağ asitleridir. Kalp dostu olan Omega-3 hem bizi kalp hastalıklarından korur hem de trigliseridi düşürerek kalp riskini azaltır. Bu arada kalp riskinden gelen ölüm riskini üç kat azaltır. Bu faydalara baktığımızda müthiş bir besin olan balığı mutlaka haftada 2 kez kızartmadan sofralarımızda yerini almalı. Ama insanlar her sezon döneminde civadan dolayı korku halindeler.

Haberin Devamı

Gerçekten civa balıklarda fazla bulunuyor mu ve korkmamız gerekiyor mu?

Balık zamanı

Doğada belli bir miktarda bulunan civa endüstriyel atıklar nedeniyle denizlerde ve göllerde miktarı artmaktadır. Dolayısıyla bu sularda yaşayan balıklarda da civa oranı artar. Büyük balıklar sürekli küçük balıklarla beslendiği için civa oranı artar. Bunlar, köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru ve derin su balığı olan tilefishgibi büyük balıklarda daha yüksek bulunur. Bu nedenle tükettiğiniz balık türüne, miktarına dikkat etmeliyiz. Somon, palamut, hamsi, uskumru gibi balıklar farklı omega-3 miktarı içerse de, omega-3 ihtiyacımızı karşılar.

Bu durum bizim balık yememizi engeller mi?

Balık zamanı

Hayır sadece bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor.

- Hamileler ve ya hamile kalmayı planların, emziren annelerin ve 12 yaş altındaki çocukların tükettikleri balık miktarını sınırlamaları gerekiyor. Somon gibi düşük civa içeren balıkları tüketerek gerekli Omega-3 yağ asidi alabilirler.

Haberin Devamı

- Haftada 170 gramdan fazla konserve ton balığı yemeyin.

- Köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru ve derin su balığı olan tilefish gibi büyük balıkları tüketmeyin.

Omega-3 içeren ilaçları alarak aynı faydayı vücudumuza sağlayabilir miyiz? Her zaman vitamin, mineral ve yağ asidi gibi besin öğelerinin doğal yani besinlerle alınması daha faydalıdır. Ayrıca vücutta bu tür ögelerin kullanımı daha fazla olur. Yapabildiğimiz kadar doğal yolları tercih etmeliyiz. 

Yazarın Tüm Yazıları