Ezgi Koçak
Ezgi Koçak
Ezgi Koçak

Her ilacı buzdolabında saklamayın!

“Çocukların ulaşamayacağı yer” tanımında aklımıza ilk buzdolaplarımız geliyor ama...

Haberin Devamı

  • Türk halkı olarak ilaçları buzdolabında saklamayı pek seviyoruz. “Çocukların ulaşamayacağı yer” tanımında aklımıza ilk buzdolaplarımız geliyor ama ne yazık ki bu yüzden birçok ilaç, özellikle çocuklarımıza vermiş olduğumuz süspansiyon formu ilaçların etkinliğine zarar veriyoruz. Aslında hiçbir ecza dolabında ağzı açılmış göz, kulak, burun damla ve pomadlarının bulunması normal bir tedarik durumu değildir.
  • Bazı ilaçlar var ki örneğin B vitamin kompleksleri, folik asit gibi etken maddeleri içeren preperatlar için sadece uygun saklama sıcaklığını sağlamak yeterli olmayıp ışıktan mutlaka korumak gerekmektedir.

Her ilacı buzdolabında saklamayın

  • Banyo, mutfak gibi nem oranı yüksek mekânlarda lütfen ilaçlarımızı saklamayalım. Aksi takdirde; ilacın biyoyararlanımı otomatik düşer, ilaçtaki maddelerin stabilitesi bozulur ve tüm bu etkiler sonucu ilacın güvenliği ve güvenirliği riske girer.
  • Bu sebeple keyfi bir tüketim maddesi olmayan ilaçlar için lütfen herhangi bir sebeple eczaneye iade etmek için ısrar etmeyiniz. Eczacınız ilacı en güvenli şekilde saklayıp sizlere ulaştırmakla yükümlüdür. İlacı satın aldıktan sonraki süreçteki sorumluluk tamamen ilacı satın alan bireyindir.
  • Oda sıcaklığında saklanması gereken bir ilacı klimanın yanında ya da kaloriferin kenarında da muhafaza etmiş olabilirsiniz. Bu ürünü tekrar eczaneye iade etmeye çalışmak ilacı sizden sonra satın alacak bireyin sağlığını riske atan bir yaklaşımdır.

Her ilacı buzdolabında saklamayın

İLAÇLARI NEYE GÖRE VE NASIL SAKLAMALIYIZ?

Hal böyle iken eczaneden satın aldığımız ilaçları neye göre ve nasıl saklamalıyız? Hadi birlikte göz atalım;

Her ilacı buzdolabında saklamayın

İlaçları saklarken mümkün mertebe mutlaka orijinal ambalajında saklamalı ve kutu üzerindeki son kullanım tarihine dikkat etmeliyiz. İlaçların prospektüslerinde geçen saklama koşularından;

Oda sıcaklığı tanımı ülkenin coğrafi konumundan ötürü iklim şartlarına göre değişmekte olup 20-25°C arasındaki sıcaklıktır.

Serin yer tanımı ise 8-15°C arasındaki sıcaklıktır. Eğer bu sıcaklık ortamda sağlanamıyorsa, buzdolabında saklamak daha doğru bir seçenektir.

Soğuk zincir ile taşınması zorunlu ilaçlarda vardır. Aşılar, insülin preparatları, supozituvarlar gibi. Bu ilaçlar için belirtilen sıcaklık değeri (+2 /+8 °C) olup bu ilaçları eczaneden mutlaka soğutucu akülerle teslim almak ve mümkün olan en kısa sürede buzdolabında, besinlerden bağımsız bir bölümde muhafaza etmek sadece kullanım sırasında buzdolabından çıkarmak gerekir.

Derin dondurucuda saklayınız denilen ilaçlar için -25/-10°C arasındaki sıcaklığı baz almak gerekir.

Işıktan korunması gereken ilaçları kendi orijinal ambalajında sıcaklık değerleri göz önünde tutularak, mutlak karanlık bir ortamda saklamak gerekmektedir.

İlaçları olası bir seyahat durumunda gidilen mesafe, süre göz önüne alınarak ısı yalıtım özelliği olan taşıma çantalarında gerekirse buz akülerinin desteğini alarak taşımak doğru bir yaklaşım olacaktır.