Ergenlik dönemindeki erkek çocuk ebeveynleri nelere dikkat etmeli?

Ergenlik dönemi hem çocuklar hem de ebeveynleri için bir dizi değişimle birlikte gelir. Psikolojik ve fiziksel değişimlerin eş zamanlı yaşandığı ergenlik dönemi yalnızca gelişen bireyi değil aynı zamanda ailesini de etkiler. Testosteron salınımının artması ile birlikte çocukluktan erkekliğe geçişin başladığı bu süreçte erkek çocuklarında endişe, kaygı, kendini ispatlama çabası ve maruz kalınan fiziksel dönüşümler neticesinde cinsel farkındalığının üst düzeye çıkması gibi duygu durumları farklılaşması yaşanır.

Haberin Devamı

Erkek çocuk ebeveynlerinin ergenlik döneminde çocuklarını anlamaya çalışması kadar onların fiziksel gelişimlerini de yakından takip etmesi gerekir. Peki, ergenlik dönemindeki erkek çocuk ebeveynlerinin dikkat etmeleri gereken en önemli hususlar nelerdir? 

ERKEK ÇOCUKLARINDA ERGENLİK DÖNEMİ İLE BİRLİKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Vücudun cinsel olgunluğa ulaştığı doğal bir periyot olan ergenlik döneminde beynin hipotalamus bölgesinde gonadotropin salgılatıcı hormon salınımı başlar. Bu hormon hipofiz bezinin folikül stimüle edici hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) salınımını tetikler. Bu hormonlar da erkeklerde erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron üretimini başlatır. Ergenlik dönemi ile karakterize değişimlerin ardında da testosteronun etkisi bulunur. Testosteron seviyesinin hızla artmasına bağlı olarak erkek çocuklarda şu değişimler görülmeye başlar:

Haberin Devamı

Ses Çatallaşır: Ergenlik dönemine giren erkek çocukların Adem elması belirginleşir, sesi derinleşir ve çatallaşmaya başlar.

Terleme Artar: Böbreküstü bezlerinin aktivitesinin artmasıyla birlikte özellikle kasıklarda ve koltuk altlarında terleme artar.

Cilt Değişimleri Başlar: Yine böbreküstü bezlerinin faaliyetlerinin artmasına bağlı olarak cilt yağlanır, akne oluşmaya başlar.

Kıllanma Görülür: Ergenlik döneminde testosteron salınımının artmasıyla birlikte hem yüzde hem de koltukaltı ve genital bölgede kıllanma başlar.

Sertleşme: Testosteron seviyesindeki ani artışla birlikte cinsel istek duyulmaya başlar. Aniden gelişen ereksiyonlar sonucu bu dönemde mastürbasyon yapma ihtiyacı hissedilebilir. Sabah sertliği ve uykuda boşalma deneyimi de bu dönemde sıklıkla görülür.

Erkek Üreme Organları Büyümeye Başlar: Ergenlik döneminde erkeklerin vücutlarında kıllanmanın yanı sıra daha belirgin değişimler de görülür. Penis, testisler ve testis torbası genişlemeye ve büyümeye başlar.

Psikolojik Değişimler Yaşanır: Ergenlik döneminde erkekler testosteron hormonunun salınımı ile birlikte fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da farklı bir döneme girerler. Fiziksel değişimler bazı çocuklar için tedirgin edici olabilir, ebeveynlerin ergenlik dönemindeki değişimlerle ilgili çocukları ile konuşması önerilir.

Haberin Devamı

EBEVEYNLERE ÖNERİLER

Ergenlik dönemi herkes için radikal değişimlerin yaşandığı ancak zaman içerisinde yarattığı etkilerin unutulduğu bir dönemdir. Dolayısıyla ebeveynler ve çocukları arasında zaman zaman şiddetli tartışmalar yaşanabilir.

Erkek çocuklar için bu dönemde ebeveynlerinin yaklaşımları belirleyici öneme sahiptir. Ebeveynler mümkün olduğunca çocukların özel alanlarına müdahale etmemeli, yaşadıkları değişimlerin normal olduğunu aktarmalı ve çocuklarının vücutlarındaki değişimler nedeniyle kendilerine imalı davranışlarda bulunmamalıdır.

Bu dönemde yaşanması gereken değişimler henüz ortaya çıkmadıysa, çocukların fiziksel gelişimleri ideal şekilde ilerlemiyorsa mutlaka uzmanlarla görüşülmesi gerekir. Ergenlik döneminde tespit edilebilen cinsel işlev ya da gelişim problemlerinin ileriki yıllarda daha büyük sorunlara neden olabileceği gerçeği görmezden gelinmemelidir.

[fotogaleri=670]

Yazarın Tüm Yazıları