Anabolik steroid nedir? Cinsel sağlığa zararları nelerdir?

Daha çekici görünmek, yapılan antrenmanların etkilerini daha hızlı görmek için günümüzde ne yazık ki anabolik steroid kullanan erkeklerin sayısı hızla artıyor. Anabolik steroidlerin birçok farklı zararı olduğu genel anlamda bilinse de bu sentetik hormonların yakından tanınması ve erkek sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin fark edilmesi son derece önemli. Bu hafta sizler için anabolik steroidin yanlış kullanımı ve cinsel sağlık üzerindeki etkileri özelinde faydalı olmasını umduğum bilgiler paylaşacağım.

Haberin Devamı

Anabolik steroid, sentetik erkeklik hormonudur

Anabolik steroid en özet şekilde sentetik erkeklik hormonu olarak tanımlanabilir. Erkeklerde gecikmiş ergenlik, hastalıklara bağlı kas kayıpları gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisi için anabolik steroid kullanımının önerilmesi mümkündür. Reçete edilen anabolik steroidlerin etkileri uzman hekimlerce kontrol edilir. Buraya kadar sorun yok, mesele anabolik steroidlerin bilinçsiz, hekimlere danışılmadan kas yapımı ve atletik performans artırılması gibi amaçlarla kullanılmasıyla ortaya çıkıyor. Anabolik steroidlerin yanlış kullanımının etkileri göz ardı edilemeyecek kadar fazla. Ne yazık ki yol açtığı bazı sorunlar da hayatı tehdit edebiliyor.

Anabolik steroid nedir Cinsel sağlığa zararları nelerdir

Haberin Devamı

Anabolik steroid bilinçsiz kullanılmamalı

Anabolik steroidin bilinçsiz kullanımının en yaygın nedeni kas kitlesini artırmak, yağlanma oranını azaltmak ve atletik performansı artırmak olarak ön plana çıkıyor. Düzenli antrenmanlara destek amacıyla kullanılan anabolik steroidlerin etkisi oldukça yüksek, ancak ne yazık ki bu etkilerin olumsuzluklarının da fark edilmesi gerekiyor.

Uzun süreli ve bilinçsiz anabolik steroid kullanımı ile ilişkilendirilen sağlık sorunları bir hayli fazla. Örneğin akne oluşumu, ergenlik döneminde gelişimsel durma, yüksek tansiyon, kolesterol dengesinde bozulma, karaciğer hastalıkları, böbrek hasarı, erkeklerde meme büyümesi, testislerde küçülme ve kalp krizi dahil olmak üzere çeşitli kalp hastalıkları anabolik steroid kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Tüm bu sağlık sorunları belirgin derecede ciddi, bir de bu kullanımın ortaya çıkardığı çeşitli bağımlılıkların varlığının da göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Uzun süre düzenli olarak anabolik steroid alan kişiler sentetik erkeklik hormonunu kullanmayı bıraktıklarında yorgunluk, huzursuzluk, iştahsızlık, uyku problemleri, depresyon ve cinsel isteksizlik yaşayabiliyor.

Haberin Devamı

Bilinçsiz anabolik steroid kullanımı cinsel sorunları beraberinde getiriyor

Birçok erkek aynada gördüğü görüntüyü iyileştirmek için anabolik steroid kullanıyor; daha yağsız ve daha kaslı bir vücut erkeklik algısının güçlenmesini sağlayabiliyor. Ancak ne ironiktir ki anabolik steroidin yanlış kullanımı testislerde küçülmeye, sperm sayısında azalmaya, kısırlığa ve sertleşme sorununa yol açabiliyor.

Peki tüm bu etkiler nasıl ortaya çıkıyor?

Aslında vücut fonksiyonlarımızın devamlılığının ardında, çoğumuzun göz ardı ettiği hormonlarımız bulunuyor. Erkekler reçetesiz olarak anabolik steroid kullandığında vücutlarındaki doğal hormon dengesine müdahale etmiş oluyorlar. Sorunsuz işleyen bir sistem ister istemez bozuluyor. Çünkü sentetik de olsa anabolik steroid vücuttaki erkeklik hormonu seviyesini artırıyor. Artan hormon seviyesine yanıt olarak vücut doğal süreçte erkeklik hormonu üretimine ara veriyor. En basitiyle etki tepki süreci yaşanıyor ve bu durumda zarar gören dengeyi bozan unsur kişinin kendisi oluyor.

Sonuç olarak reçetesiz olarak kullanılan her ilacın, özellikle de anabolik steroidin bedendeki yansımalarını öngörmek çok mümkün değil. Bildiğimiz yegâne unsur bu ilaçların yanlış kullanımının yarardan çok zarar anlamına geldiği. Bu nedenle salt daha çekici bir vücuda, daha yağsız bir bedene kavuşmak için tercih edilmemeleri gerekiyor. Aksi ne yazık ki insan sağlığını geri döndürülmesi zor şekilde etkiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları