Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Rahim küçülmesi nedir?

Rahim küçülmesi kadınların cinsel hayatını nasıl etkiler?

Haberin Devamı

Rahim, kadınlık işlevini yapan organlarımızdan bir tanesidir. Hayat döngümüze göre büyür ve küçülür. Hamilelikte rahim, mevcut büyüklüğünden 10 kat daha fazla büyür ve bebek doğduktan sonra gebeliğin yaklaşık 20’inci haftasındaki boyutuna iner.

DOĞUM VE DOĞUM SONRASI RAHİMDE NASIL DEĞİŞİKLİKLER OLUR?

Rahim küçülmesi nedir

Rahim, doğumdan sonraki 6’ıncı haftada eski boyutuna gelir ve küçülür. Rahim kanaması doğumdan sonraki 6 hafta boyunca devam eder. Bu kanamayla da rahim eski boyutlarına döner. Rahim küçülürken tüm diğer organlarda (vajen, vulva, serviks) eski boyutlarına geri döner. Doğum sırasında çok fazla zorlanan ve esneyen vajina dokusu yavaş yavaş iyileşmeye başlar ve üç hafta sonunda düzelir. Hamilelik boyunca genişleyen ve esneyen karın kasları ve pelvik kaslar altı hafta sonra toplanır. Bu dönemden sonra egzersizlerin yapılması önerilmektedir.

Haberin Devamı

Rahim, doğumdan sonraki süreç hariç bir de menopoza bağlı olarak küçülür. Menopozda hormonların çekilmesine bağlı rahim 30-35 yaşlarındaki halinin yarısı haline gelir. Yaş aldıkça hem yumurtalıklar hem de rahim küçülür.

RAHİM KÜÇÜLMESİNİN TEHLİKELİ OLDUĞU DURUMLAR VAR MIDIR?

Rahim küçülmesi nedir

Rahim küçülmesi hiçbir hastayı korkutmamalıdır. İki durumda da rahim küçülmesi fizyolojik bir süreçtir. Menopozda bazen rahim küçülürken içerden kanama olup postmenopozal kanama denilen durum olabilir ki bu önemlidir. Postmenopozal kanamalar rahimin küçülmesine bağlı olabildiği gibi altta yatan hastalık da belirtici olabilir.

RAHİM KÜÇÜLMESİ KADINLARIN CİNSEL HAYATINI NASIL ETKİLER?

Rahim küçülmesi nedir

Bu sorunun cevabı görecelidir.
Çünkü doğum sürecinden sonra herhangi bir dönemde yaşanan cinsellik azalır. Bu sebeple rahmin normal fonksiyonlarına dönmesiyle birlikte cinsellik yaşama isteği de artacaktır. Menopozdaki bir hastanın rahim küçülmesi tamamen hormonlara bağlıdır. Hormonlar azaldığı için rahimden bağımsız olarak hastanın cinsel isteğinde de azalma olacaktır. Bu yüzden rahim küçülmesi menopozdaki bir hastanın cinsel yaşamını etkilemez.

Haberin Devamı

Rahimi doğuştan küçük olan hasta grupları da mevcuttur. Bu hasta gruplarında genetik faktörler göze çarpmaktadır. Bu hastalar sendromiktir (Turner sendromu gibi) ve gebe kalmaları sıkıntılıdır. Hiçbir genetik problemi olmayan hastalarda rahim küçülmesi saptanırsa erken menopoz sorgulanabilir ve erken menopoza yönelik tahliller istenebilir.

Rahim küçülmesi doğanın dengesinin bir sonucudur. Kaçınılmaz son diyelim…