Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert
Esra Çabuk Cömert

Miyomlar ameliyatsız da tedavi edilir mi?

Miyomler genelde hastaya herhangi bir şikayet vermezler ve rutin kontrollerinde saptanır.

Haberin Devamı

Uterus miyomları, rahimin en sık karşılaşılan genel olarak iyi huylu tümörüdür. Genelde hastaya herhangi bir şikayet vermeksizin rutin kontrollerinde saptanır. Siyahilerde 3 kat daha sık görülen miyomlar, kadınların %20’sinde 35 yaşından sonra semptom vermeksizin çoğunlukla iyi olarak bulunmaktadır.

Miyomlar birkaç tipte olabilir. En sık gözükeni intramural dediğimiz uterusun kendi kasından gelişen miyomudur. Yerleşim yerine göre yoğun kanama şikayeti ile hasta başvurabilir veya hiçbir şikayeti olmadan da başvurabilir. Diğer sık gözüken kısmı subseröz dediğimiz rahimin üst kısmından gelişen miyom tipidir. Genelde ağrı şikayeti ile başvururlar. Diğer sık karşılaşılanlardan biri ise submuköz dediğimiz rahimin iç yüzeyinde olup, tekrarlayan düşükler, çocuk olamama hallerine sebep olan cinsidir.

Haberin Devamı

Cerrahi yöntemler yoğun kanamalı hastalarda, büyük devasal miyomlarda, çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda tercih edilebilir. Medikal tedavi yani ilaç tedavisi seçenekler arasındadır.

Miyomlar ameliyatsız da tedavi edilir mi

Bunları kısaca sıralarsak;

1. Yalancı Menapoz Yaratan İlaçlar:

Yalancı menapoz yaratan ilaçlar; östrojen seviyesini düşürerek miyom kitlesinde %40-60 oranında küçülmeye neden olurlar. Yan etkisi olarak sıcak basması ve osteoporoz gibi problemler yaratabilir.

2. Hormonal terapi:

Progesteron gibi ilaçlar miyom üzerine direkt etkiden çok kanamayı azaltıcı yönüyle kullanılabilir.

3. Doğum Kontrol Hapları:

Antiöstrojen ve antiprogestin olan bu doğum kontrol hapı büyük hacimli miyomların tedavisinde yüksek dozda(Haftada 3 kez) 6 ay ile 1 yıl süre ile kullanıldığında ortalama %50-60 oranında küçülme meydana geldiği bildirilmektedir. İlacı kullanalarda geçici yağlanma, akne, sinirlilk hali, kıllanma ve kilo alma görülmüştür.

4. Miyomu besleyen damarın tıkanması:

Kasıktan girilerek miyomu besleyen damarın tıkanması yöntemidir. İşlemin genel anestezi gerektirmemesi, hastanın operasyondan 6 saat sonra taburcu edilebilmesi, karın açılmadığı için pelvik adezyonlara neden olmaması gibi avantajları bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Benim son yıllarda üstünde durmak istediğim başka bir konu ise hormonlu spiral (rahim içi araç) dir. Bu konuda çok sık soru geliyor. Bebek olmasından korunmak için yeni hormonlu spiral mi takılması uygun, yoksa bakırlı spiral dediğimiz 50 yıldan beri kullanımda olan spiral mi?Çok ayrıntılı olan bu konuyu bir sonraki yazı dizisinde uzunca anlatacağım. İyi yanları nelerdir? Ne gibi yan etkiler yapar? Miyomları gerçekten küçültüyor mu? Tüm bu soruların cevaplarıyla yanınızda olacağım.