Ender Vardar
Ender Vardar
Ender Vardar

Güçlü bir hafıza için 10 mükemmel öneri

Hafızanızı geliştirmek ve güçlendirmek için bunlara ihtiyacınız var!

Haberin Devamı

Günümüzün yaşam temposunun yarattığı stres, kaygılar, sigara ve alkol tüketimi, hareketsizlik gibi etkenler belleğimizi zayıflatır. Oysa bir öğrenci belleğini geliştirerek derslerde ve sınavlarda daha başarılı olabilir; meslek sahipleri ise hafızalarını güçlendirerek üretkenliklerini artırabilirler. Reanimasyon ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Ender Vardar, hafızamızı geliştirmek için yapabileceklerimizi sıraladı.

Muhteşem beynimizde yaklaşık 100 milyar hücre var ve her bir hücre 40 bin bağlantı yapabildiğinden inanılmaz bir beyin kapasitemiz olduğu ortaya çıkıyor. Sadece bir gram beynimiz bütün dünyadaki telekomünikasyon sistemlerinden daha fazla hücreler arası bağlantı içeriyor. Bu muhteşem kapasiteyi kullanabilmek için aşağıdaki yöntemlerden faydalanıp güçlü bir hafızanın mimarı olabilirsiniz.

1- Stresi yönetmeyi öğrenin: Hafif stres dikkati, konsantrasyonu artırarak öğrenmeye, hafızaya yardımcı olurken, uzun süreli kronik stres yıkıcıdır. Çünkü salgılanan stres hormonlarından kortizon, sinir hücrelerine hasar verir, aralarındaki iletişimi bozarak belleği zayıflatır.

2- Düzenli yürüyüş yapın: İngiltere Exeter Üniversitesi’nde yapılan araştırmada haftada 3 kez yarım saat yürüyüşün kişinin okuma, konsantrasyon ve özümseme yeteneğini artırdığı belirlendi. Ayrıca egzersizin yeni beyin hücrelerinin büyümesini hızlandırdığı bulundu. Egzersiz sonucu beyne daha fazla oksijen pompalanmakta, bu da hafızayı güçlendirmekte.

3- Sağlıklı beslenin: Beyninizi besleyen bazı vitamin ve mineraller hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. E ve C vitamini gibi antioksidan vitaminler, B vitamini, özellikle B12 vitamini ve demir aldığınızdan emin olun. E ve C vitaminleri için ceviz, fındık, badem, turunçgiller, ıspanak, yeşilbiber, çilek, domates ve koyu yeşil yapraklı sebze karışımlarını tüketebilirsiniz. Demir, beyne oksijen taşıyan alyuvarların ana maddesidir. Demir için koyu yeşil renkli sebzeler, yağsız kırmızı et, kuru fasulye, bezelye, domates ve kayısı kurusu gibi yiyecekler yiyebilirsiniz. Yeteri kadar B vitaminleri almak için ceviz, fındık, yağsız süt, yoğurt, muz, balık ve kuru baklagilleri kullanabilirsiniz. Omega-3 yağlarından zengin yiyeceklerin (balık, ceviz) belleğe iyi geldiği, buna karşılık trans yağların ve doymuş yağların belleği olumsuz yönde etkilediği biliniyor. Kolin, beynin sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan maddedir ve en çok yumurtada vardır. İyi bir yumurtalı kahvaltı, hafızaya doping etkisi yapar.

OMEGA 3 BAKIMINDAN ZENGİN OLAN BALIĞI SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN! LEZZETLİ VE PRATİK IZGARA SOMON TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

4- İyi bir hafıza için beyni zehirleyen maddelerden de uzak durun: Sigara, alkol, şeker, unlu ve nişastalı besinler, fastfood yiyecekler, kızartmalar ve aşırı kahveden uzak durun.

5-İyi ve kaliteli uyuyun: Bölünmeden, sabah kalkıldığında dinlenmiş hissettiren 7-8 saatlik kaliteli uyku hafızayı güçlendirir. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Seung Schik Yoo’nun araştırmasına göre uykusuz kalmak beynin ‘hippocampus’ denilen hafıza bölgesinde yavaşlamaya sebep olur.

6- Tansiyon ve kolesterol yüksekliği varsa tedavi olun: Bu tür problemler beyin kan akımını bozarak hafızayı zayıflatır.

7- Yeni hatırlama teknikleri ile alıştırmalar yapın: Sokakta yürürken, bir film izlerken veya yeni biriyle tanıştığınızda sesini, yüzünü, ismini ilginç bir özelliğini ilginç ve komik bağlantılar kurarak hatırlamaya çalışmak hafızanızı daha da güçlendirecektir.

8- Kullandığınız ilaçları yeniden gözden geçirin: Depresyon giderici, uyku verici, alerji önleyici ilaçlar hafızayı zayıflatabilir. Doktorunuza danışın, eş dost tavsiyeleri ile bu ilaçlara başlamayın.

9- Hayat kalitenizi de artırın: Ailenize, dostlarınıza, inançlarınıza daha sıkı sarılın. Yeni hobiler edinin. İyi sosyal ilişkileri olanların hafızaları daha fazla çalışır. 

10- Nefes egzersizleri yapın: Üzüntülü, kaygılı olduğunuzda nefesinizin kesik kesik olduğunu ve yüzeyselleştiğini fark etmişsinizdir. Bu durumda derin nefesler alıp yavaş yavaş verin. Nefesinizi verirken “Rahat ve daha rahat”, “Gevşiyor gevşiyor, daha da gevşiyorum” diyerek stresiniz azalacak, hafızanız da güçlenecektir.