Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan

Yumurta akı mucizesi

Evinizde yanıklar için uygulayabileceğiniz geleneksel tedavi yöntemleri...

Haberin Devamı

Isıyla ve kimyasal maddelerle oluşan yanıklar, deriye zarar veren ve iltihaplara açık ciddi bir yaradır. Yanık derecesi ne olursa olsun mutlaka dermatoloji uzmanlarına ve plastik cerrahi doktorlarına başvurulması gerekir. Ancak evinizde ilk müdahale olarak başvurabileceğiniz yöntemler hakkında Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan bilgi verdi.

Hafif ya da orta dereceli yanıklara ilk olarak, yara soğuk su ile yıkandıktan sonra üzerine bal ya da yumurta akı uygulanabilir.
Yumurta akı proteini en iyi kalite bir proteindir ve biyolojik değeri 100 kabul edilerek diğer proteinlerin kalite belirlemesinde standart olarak alınır. Yumurtanın akı doğal halde %10-11 protein, selenyum, vitamin kompleksleri mineral tuzları ve karbonhidratla birlikte çözelti şeklinde bulunur.

Haberin Devamı

Yumurta akı, mikroorganizmaların üremelerini güçleştiren önemli antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ayrıca yumurta akının oldukça yüksek pH (8.3) değerine sahip olması da mikroorganizmaların gelişimini olumsuz yönde etkiler.

Yanık üzerinde yumurta akını 1 saat tutun

Bu çok önemli özellikleri sayesinde yumurta akı yanık iyileşme ve iz tedavisinde mükemmel bir alternatiftir. Yanık oluştuğunda, 1 saat yumurta akının yanık deri üzerinde kalması ile cildin kendini tekrar onarması için gereken ortam sağlanır. Alerjik reaksiyonların olmaması açısından takip ve tedavide dermatoloji doktoruna danışılarak verilen kremlerle aralıklı olarak uygulanması önerilir.

İzlerin iyileşmesi için bu bitkileri kullanın

Bitkilerin de hafif yanıklar üzerinde iyileştirici etkileri vardır. Birçok krem ve pomad yapımında bu bitkilerin özleri kullanılmaktadır. Bu tedaviler sırasında öncelikle yanığın doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir. İlaç sanayisinde, soğan özü, kaplan otu, ısırgan otu, lavanta, ebegümeci gibi birçok bitki yanık tedavisi için ilaç yapımında kullanılmaktadır.

Derin yanıklarda doktor kontrolünde yanık yarası tedavi edildikten sonra kullanılan özel bitkilerin izlerin iyileşmesinde düzeltme yetenekleri olduğu görülmüştür. Ayrıca yanık yaralarının kapanmasını kolaylaştırmak için keten veya kılıç otu yağı, kadife çiçeği, lavanta yağı, ısırgan otu yağı,kaynamış ebe gümeci yaprak ve çiçeği ile kompres yapılabilir.