Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan

Yaz sivilcelerine karşı biberiye

Yazın çıkan kabarcık şeklindeki sivilcelerle nasıl baş edilir?

Haberin Devamı

Yaz aylarında terleme ile birlikte yağ salgısının artışı sivilce çoğalmasına neden olabilir. Yaz sivilceleri omuz, göğüs ve sırt bölgelerinde yüz bölgesine göre daha sık oluşur. Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, yaz sivilcelerine karşı yapılması gerekenleri anlattı.

Yaz sivilceleri, normalde rastlanan sivilce görünümünden daha hafif isilik benzeri kabarcıklar şeklinde oluşur. Nadiren iltihaplı bir görünüm alır.

Güneşin cilt ile uzun süreli teması, nem kaybı ile birlikte ciltte kuruma ve yağ bezlerinin uyarılmasına neden olur. Cilt üzerinde uzun süreli ultraviyole ışınları deride kurumaya sebep olur. Kuruma, cilt altında yağ kanallarının tıkanmasını kolaylaştırarak iltihap oluşumunu tetikler. Bu duruma bağlı olarak güneş ışınlarının cilt ile uzun süreli teması sivilcelere sebep olabilir.

Yaz sivilcelerinin önüne nasıl geçilir?

Yaz aylarında yağ bezeleri daha fazla yağ salgılar. Bu aşırı yağ salgısı yaz sivilcelerine sebep olur. Yaz sivilcelerinin oluşmaması için pratik önlemler alınabilir. Özellikle yaz aylarında kullanılan güneş koruyucularının su bazlı ve yağ içermemesine dikkat edilmelidir. Sabah akşam alkol içermeyen su bazlı tonikler sürerek yaz sivilcelerinin önüne geçilebilir.
Yaz sivilceleri hafif şiddette olup hekime başvurulmadan pratik çözümlerle tedavi edilebilir. Yüz ve gövdenin hafif bir peeling işlemi ile soyularak yağ tabakasından temizlenmesi ve toksinlerden arındırılması yeterli olabilir.

Doğal maskelerle cildinizi koruyun

Yaz güneşinin kötü etkilerinden cildimizi korumak için evde de yapabileceğimiz doğal maskeler ve kürler mümkündür. Yağlı, hassas ya da kuru cilt tiplerine göre seçeceğimiz meyvelerden hazırlanan doğal maskeleri kendimiz de kolaylıkla cilde uygulayabiliriz. Gözenekleri derinlemesine temizleyecek bitkisel ya da killi bir maske, iltihabi durumların azaltılmasına yardımcı olur. Maskeler, cildi dışarıdan beslerken; canlandırıp, deri yenilenmesini hızlandıracaktır. Cilt temizliğinde deriyi mikroplardan arındırmak için, bir tutam anason, ada çayı, biberiye karışımı bir fincan suda demlenerek hazırlanan losyonlarla deriye kompres yapılır.

Kendimiz yaz sivilcelerinden korunamadığımız zamanlarda ve sivilceler vücuda yayılmışsa dermatoloji uzmanı tarafından tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Güneş koruyucu, nemlendirici, peeling ürünleri ve tonik kullanmadan önce cildiye uzmanına danışarak cilt tipine uygun ürünler seçilebilir.