Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan
Emine Özge Ayabakan

Cildimize uygun deodorantı nasıl seçeriz?

İşte deodorant kullanımında dikkat edilmesi gerekenler...

Haberin Devamı

Terlemeden yaşamımızı sürdüremeyiz. Vücudun doğal bir korunma reaksiyonudur. Ter bedeni sıcak olunca serinletme ve fazla toksinleri atma, cildi nemlendirme işlevi görür. Terleme direk kokuya sebep olmaz, kokuyu koltuk altındaki bakterilerin nemle çoğalması ve yediklerimiz sebep olur.

Sosyal hayatımızda her zaman güzel kokulu olmak isteriz. Özellikle koltukaltı ve ayak terlemesi çok rahatsız edici olabilir. Deodorant veya anti-perspirantlar su ve sabun temizliğinin tamamlayıcısıdır. Bununla birlikte deodorant seçiminde çok bilinçli olunmalıdır.

Cildimize uygun deodorantı nasıl seçeriz

Deodorantlar, ter bezlerinden salgılanan ve bakterilerin çürümesiyle meydana gelen kötü kokuyu engellerken ; anti-perspirant özelliği olan deodorantlar ter bezlerinden ter salgılanmasını azaltır yani terlemeyi sınırlandırır. Bu konuda en tartışmalı konu ter önleyici olarak kullanılan alüminyum maddesidir. Kanserojen etkisi konusu çok araştırılmıştır.

Haberin Devamı

Bilimsel araştırmalarda şimdiye kadar alüminyum bileşiği içeren deodorantların özellikle meme kanserine yol açtığı konusu kesin olarak kanıtlanmamıştır. Ancak çok erken yaşlarda koltuk altı tüylerinin tıraş edilmesi sonrası sürülen antiperspirantların deriden emilerek meme dokusuna gidebileceği ve bunun meme kanseri için risk faktörü olduğu düşünülmektedir.

DEODORANT KULLANIMI NASIL OLMALIDIR?

  • Deodorant kullanırken teniniz temiz olmalıdır.
  • Terliyken parfümlü deodorant kullanmamalıdır.
  • Deodorant kullanımı öncesi koltuk altlarının su ve sabunla yıkanıp kurulandıktan sonra sürülmesi sağlıklıdır. Her seferinde temizlik işlemi tekrarlanmalıdır.
  • Pudralı, jel ve mum deodorantların üst üste ve sık aralıklarla sürülmesi deride tahriş ve gözeneklerde tıkanmaya ilerleyen sürede buna bağlı kahverengi lekelenmeye sebeb olabilir.
  • Aşırı terleme durumunda pudralı bir deodorant kullanılması önerilir.
  • Pudralar bakterilerin uzun süre terle temasını engelleyerek buna bağlı oluşan koku oluşumunu engelleyeceklerdir.

 Cildimize uygun deodorantı nasıl seçeriz 

CİLDİMİZE UYGUN DEODORANTI NASIL SEÇERİZ?

  • Pudralı ve sprey formunda deodorantlar yağlı ciltlerde daha çok tavsiye edilirken normal ve kuru ciltlerde krem ve jel özelliğinde olanlar tercih edilebilir.
  • Deodorant alırken alerjik bünyeli kişiler marka seçimine özen göstermelidir.
  • Deodorant içindeki maddeler vücutta alerjik tepkiler, tahriş, kızarıklık, kaşıntı, yanma ortaya çıkarabilir.
  • Alerjik yapılı kişilerde, Astım hastaları ve kimyasal maddelere aşırı duyarlılığı olan insanlarda deodorantlar, parfümler başağrısı, mide bulantısı, kaşıntı, ürtiker hastalığı gibi rahatsızlıklar yapabilir. Dermatoloji uzmanından bu konuda yardım alınarak aleji testleri yapılması gerekebilir.

 Cildimize uygun deodorantı nasıl seçeriz 

TER KOKUSUNU ÖNLEYEN DOĞAL KOLONYA

Ter kokusunu önlemenin doğal yolları da var. Örneğin bir litrelik 70 derecelik alkol içine birer tutam adaçayı, biberiye, bergamot çiçeği,yabani portakal çiçeği katarak bakterileri sindirebilen hoş kokulu, ferahlatıcı bir kolonya ile vücudunuzu kokudan arındırabilirsiniz.

AŞIRI TERLEMEYİ ÖNLEME YOLLARI İÇİN TIKLAYIN!

Haberin Devamı

Dermatoloji Uzmanı Dr.Emine Özge Ayabakan