Emel Gökmen
Emel Gökmen
Emel Gökmen

Menopozla migren geçer mi?

Menopoz döneminde migreninizin geçmesi veya artması durumu 'Menopoza doğal yoldan mı girildi? , menopoz öncesi migreni hormonal değişimlerden ne kadar etkileniyordu?' gibi soruların yanıtlarına bağlıdır.

Haberin Devamı

Menopozla migreni geçen birçok kadın vardır. Bundan dolayı tüm migrenli kadınların hayali menopozla migrenlerinin geçmesidir. Menopozla aylık hormonal döngüler görünür olmaktan çıkar. Âdet dönemi migreninin tetikleyicisi ani hormonal değişimler artık yoktur. 50 yaş sonrası migren sıklığı gerçekten azalır, menopozun burada rolü büyüktür. Migrenli kadınların ailelerinde menopozla migreni geçmiş kadınlar varsa beklenti daha da artar.

Menopozla migren geçer mi

MENOPOZ SONRASI MİGRENİN ARTMA İHTİMALİ DE VAR

Kötü haber daha az oranda görülse de menopoz sonrası migreni artanların olduğudur. Migrenden kurtulmak için menopozu beklemek doğru bir yaklaşım değildir. Annesinde geçmiş olması, kızında da geçeceği anlamına gelmez. Aileden geçen migrene yatkınlıktır. Her hasta kendi yaşamında kendi migren kaynaklarını geliştirir. Bu bozucu alanlar da migrenin seyrini belirler.

Haberin Devamı
  • Menopoza doğal yoldan mı girildi?
  • Miyom benzeri problemler yüzünden kırklı yaşlarda rahmi mi alındı?
  • Menopoz öncesi migreni hormonal değişimlerden ne kadar etkileniyordu?
  • Annesi veya diğer kişilere oranla daha fazla jinekolojik müdahale geçirdi mi?
  • Migrenöz genetik altyapı ne kadar güçlü? 

Tüm bu ve benzeri soruların yanıtları hastalığın seyrini etkiler. Menopoza yapay yoldan girilirse migrenin azalma şansı neredeyse hiç kalmaz hatta ataklar artar. Çoğunlukla kırklı yaşlarda miyom gibi rahimde iyi huylu tümörler gelişir. Bunların görünen en büyük problemi kanamaları artırmalarıdır. Hasta, çocuklarını doğurmuş artık annelik beklenmiyorsa bu problemleri düzeltmeye çalışmak yerine rahmi almak, beraberinde bazen yumurtalıkları da almak planlanır. Hastanın rahim kanseri olma olasılığı ortadan kaldırılır ancak yapılan cerrahi uygulama ek bir bozucu alan daha oluşturur. Dolayısıyla migreni artar.

Menopozla migren geçer mi

“52 yaşındayım. Yıllardır migrenden çekerim; her regl dönemimde mutlaka kriz yaşardım. Menopozla ağrılarımın geçeceğini ümit ediyordum. Miyomlarım nedeniyle kanamalarım arttığında doktorum, ameliyatla alalım biraz erken menopoza gireceksiniz, dediğinde sevindim. Alın alın migrenimden de kurtulurum, dedim. Öyle olmadı. Ağrılarım son yıllarda daha çok arttı. Eskiden hiç olmazsa aydan aya olurdu. Ne zaman geleceğini bilirdim. Şimdi ataklarım daha sık oluyor, ne zaman geleceği de belli olmuyor.”

Haberin Devamı

Öyküdeki kadının durumunda olanlarda tedavi kolaylıkla sağlanabilir. Yeter ki; ağrıya kaynaklık eden odaklar doğru saptansın. Özellikle jinekolojik operasyon sonrası ağrı artmışsa öncelik bu bölgeye verilmelidir.