Emel Arslan
Emel Arslan
Emel Arslan

Sigara sonrası kilo almamak için neler yapabiliriz?

Sigarayı bıraktığınızda işinize yarayacak püf noktaları...

Haberin Devamı

Sigara bağımlılığı hem ülkemizde hem de tüm dünyada giderek artan bir hal almıştır. Sigara, başta kanser olmak üzere birçok ölümcül hastalığın etkenleri arasında yer almasına rağmen hala birçok kişi tarafından tüketilmeye devam etmektedir. Ancak bazıları da bu alışkanlıktan kurtulmak istiyor. İşte bu noktada sigarayı bırakmamıza engel olan, bağımlılığın dışında bir takım etkenler karşımıza çıkıyor. Bunlardan en önemlisi de kilo almak. Birçok insan özellikle de kadınlar sigarayı bıraktığında kilo alırım endişesi taşıyor. Hatta bazıları sigaraya kilo kontrol mekanizması olarak bakıyor.

Sigara sonrası kilo almamak için neler yapabiliriz

SİGARAYI BIRAKTIĞIMIZDA KİLO ALMA RİSKİMİZ VAR MI?

Evet, maalesef sigarayı bıraktığımızda metabolizmanın yavaşlaması, iştahın artması, tat duygumuzun gelişmesi, beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve sigaranın yerini bir yiyecekle doldurma hissi gibi nedenler yüzünden kilo alma riski ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Ancak bunun önüne geçmek mümkün.

Haberin Devamı

SİGARAYI BIRAKTIĞIMIZDA KİLO ALMAMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

  • Beslenme programınıza sağlıklı ara öğünler ekleyin. Sigara yerine ceviz, çiğ badem, çiğ fındık, kuru meyveler, taze sebze ve meyveler gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketebiliriz. Böylelikle kan şekerinin de düşmesini önlemiş oluruz. Özellikle salatalık, domates, marul, biber, kereviz sapı gibi çiğ ve kalorisi düşük sebzeler bize çok yardımcı olacaktır.
  • Bitki çaylarının gücünü keşfedin. Özellikle karanfil çayı sigara içenlerde yoksunluk belirtilerini azaltmaktadır. Bunu dışında melisa, papatya, sarı kantaron gibi antidepresan etki gösteren ve rahatlatıcı etkisi bulunan çaylar da tüketilebilir. Ayrıca yeşil çay da sigarayı bıraktıktan sonra bir miktar yavaşlayan metabolizmamızın hızlanmasına yardımcı olacaktır.
  • Siyah çay, kahve ve kolalı içecekler gibi kafein içeren içeceklerin tüketimini azaltın. Çünkü aşırı kafein huzursuzluğu artırdığı için sigaraya olan ihtiyacımızı teşvik edecektir.

 Sigara sonrası kilo almamak için neler yapabiliriz 

  • Triptofan içeren proteinleri tüketin. Hindi, yumurta, yağsız tavuk göğsü ve kurubakllagiller triptofandan zengindir. Triptofan, mutluluk hormonu olarak da bilinen “serotonin” hormonunun üretimini sağlar. Dolayısıyla stres ve sigaraya olan ihtiyaç azalır.
  • Egzersizi hayatınıza katın. Aslında sigarayı bıraktığımızda hem bu süreci kolaylaştıracak hem de kilo almamızı önleyecek en güzel yöntem spor yapmaktır. Sigarayı bıraktığımızda iştahımızın artmasıyla fazladan aldığımız kaloriyi spor yaparak dengeleyebilir ve yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırabiliriz. Ayrıca spor yapmak endorfin salgısını artırdığı için kendimizi daha iyi hisseder, stresimizi atar ve sigaraya olan isteğimizi minimuma indirmiş oluruz.