Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi

Ortodonti (telsiz diş düzeltme) tedavisi çapraşık dişleri düzeltmek için uygulanan bir yöntemdir. Şeffaf plaklarla (aligner) ortalama 6 ila 8 ay süren bir tedaviyle çapraşık dişler ve diş eti tedavileri kombine bir şekilde düzeltilebilmektedir. Görünüm olarak kişiyi rahatsız eden diş teli kullanımına gerek olmadan kişiye özel şeffaf plaklarla dişler düzgün hale getirilebilmektedir.

Haberin Devamı

Çapraşık diş tedavisinde kullanılan diş teli uygulamasının kişilerde yarattığı rahatsızlığı gidermek için geliştirilen ve kişinin dişlerine uygun olarak hazırlanan şeffaf plaklarla görünürlük sorununu ortadan kaldıran etkili bir tedavidir.

3D TEKNOLOJİ KULLANILIR

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavide dişlerin hareket edilmesi istenen pozisyona göre invisalign plak serisi üretilir. Her bir plak yaklaşık 0,05 mm.lik düzeltme oluşturur. En az 20 saat dişlerde kalması gereken bu plaklar, yeme içme esnasında çıkarılabilir. Dişlerdeki hedeflenen düzeltmeye ulaştıkça şeffaf plaklar yenilenerek değiştirilir. Ortalama 15 günde bir CAD-CAM sistemi ile 3 boyutlu ağız ve diş ölçüleri alınarak yeni şeffaf plaklar üretilerek dişlerin 0,05 mm daha hareket etmesi sağlanır.

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi eğer kişinin tedavi edilmesi gereken başka ağız, çene ya da diş sağlığı problemi yoksa çocukluktan itibaren her yaş grubuna uygulanabilir. Tedavinin uygunluğunun belirlenebilmesi için önce hastanın ağız muayenesinin yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARDA SÜT DİŞLERİNİN DÜŞMÜŞ OLMASI GEREKİR?

Çocuklarda şeffaf plaklarla ortodontik tedavi için süt dişlerinin düşmüş, ikinci büyük azı dişlerinin sürmüş olması gerekmektedir. Çocuğa göre diş gelişimi farklılık gösterse de ortalama 13 yaşlarında tedavi uygunluğu için diş hekimine başvurulabilir. 60 yaş grubu da dahil olmak üzere tüm yaş grubundaki hastaların sonuçlardan memnun kaldığı bir tedavi yöntemidir.

KULLANIM KOLAYLIĞI VE ESTETİK GÖRÜNÜM SAĞLAR

Şeffaf plaklarla ortodontik tedavisi günlük yaşamı olumsuz yönde etkilemeyen ve konfor sağlayan bir yöntemdir. Şeffaf plaklar ağızda görülmediği için tedavi süresince fark edilirliğin sebep olduğu sıkıntılar yaşanmaz.

Şeffaf plaklar yeme-içme sırasında çıkarılabildiği için konfor sağlar. Dişler plaklar çıkarılarak fırçalanabilir, temizlenerek takılabilir. Yumuşak plaklar kullanıldığı için diş etlerini rahatsız etmez, kolayca çıkarılıp takılabilir.

Unutmayın, şeffaf plaklarla ortodontik tedavi hem gençlere hem de yetişkinlere rahatlıkla uygulanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları