Elif İpek
Elif İpek
Elif İpek

Bebekler parmak emmeyi ne zaman bırakır?

Parmak emme davranışının altında yatan temel sebepler…

Haberin Devamı

Bebekler doğdukları andan itibaren kendilerini koruyabilmeleri ve yaşamayı sürdürebilmeleri için bazı yaşamsal reflekslere sahip olurlar. Ellerini ağzına götürmeleri ya da parmaklarını emmeleri bu reflekslerden biridir. Peki, bebekler bu davranışlarına ne zaman son verirler. Pedagog Elif İpek, konuyla ilgili ebeveynleri bilgilendirdi.

Bebeklerin yaşamlarını sürdürdüğü süre içinde sahip oldukları reflekslerden kimisi ilk birkaç ay içinde kaybolurken; emme refleksi, ağız yoluyla tanıma vb. davranışlar 1,5- 2 yaşa kadar sürebilir. Bu döneme oral ya da ağızsal dönem denir.

Öğrenmenin en temel aşamalarından biri de gruplandırma yani bilgiyi tasnif etmedir. Bu beceri 0-2 yaşa denk gelen oral dönemde başlar. Bu nedenle bebekler, zihinsel ve bilişsel gelişimin bir gereği olarak karşılaştıkları varlıkları ağızlarına sokarak tanımaya ve gruplandırmaya çalışır. 

Bebek parmağını emmeyi ne zaman bırakır?

Bebeğe emme alışkanlığını sürdürebilmesi için genellikle emzik verilir. Bunun yerine elini ya da parmağını emmesi için bebeği yönlendirmek daha uygun olabilir. Bu refleksin 1 -2 yaş civarında kaybolup çocuğun elini emmeyi bırakması beklenir. Bebeğin bir sonraki döneme geçişi sağlıklı olursa bebek emmeyi bırakır.

Ağızsal dönemi sağlıklı yaşayan bebekler, kendini iyi ifade edebilen, uyumlu ve güvenilir bireyler olarak büyürken. Ancak aynı dönemde yeterli doyuma ulaşmayan ve aşırı doyum alan bebekler bir sonraki gelişim dönemine geçemez, bu dönemde takılırlar. Ağızsal dönemdeki takılmışlık, yaşamın ilerleyen yıllarında kendisini tırnak yeme, küfürbazlık, uyum sorunları, bağımlılık veya cinsel sorunlara bırakır.

2 yaşa kadarki dönemin sağlıklı yaşanması için…

  • Bebeğin yeteri kadar emzirilmesi,
  • Ağzına soktuğu varlıkları tanıması için sözler ve mimikler ile tanımlamasına örnek olunması,
  • Ağladığında karşılık verilmesi ve kimi zaman da sesini açmak için ağladığının hatırlanması,
  • Özerkleşme ihtiyacını göstermeye başladığında özerkliğinin desteklenmesi gerekir.