Tatilde ve yaz okulunda çocuk sağlığı

Bu hafta yaz okullarında veya tatilde çocuk sağlığı tehlikelerine karşı alınabilecek önlemleri gözden geçirelim.

Haberin Devamı

Okullar kapandı, bütün yıl yorulan çocuklar ve ebeveynler tatil planlarını gerçekleştirmeye başladı. Yaz okullarında veya tatilde çocuk sağlığı tehlikelerine karşı alınabilecek önlemleri gözden geçirmenin tam zamanıdır.

Yüzmek yararlı mı ? Klorlu havuz astım yapar mı?

Yüzme çok yararlı bir spordur. Yaygın inanışın aksine, bilimsel çalışmalar, yüzmenin çocuklarda akciğer işlevlerini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Geçmişinde solunum sorunları olan yüzücü çocuklarda astım belirtilerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Belçika’da yapılan bir çalışmada klorun astımı arttırdığını bildirilmişse de, başka bilim kuruluşlarının çalışmaları bu sonucu doğrulamamıştır. İstanbul çocuk yüzücülerinde Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları bilimdalı tarafından yapılan bir çalışmada, klorlu havuzda yüzmenin akciğer sağlığına olumsuz bir etkisi saptanmamıştır. Çocuk göğüs hastalıkları uzmanları kronik akciğer hastalığı olan çocuklarda yüzmeyi teşvik etmektedirler. Tehlikelerin farkında olmak ve önlemler almak kaydıyla yüzmek zevklidir ve yararlıdır.

Haberin Devamı

Havuz güvenli mi? Nelere dikkat etmek gerekir ?

Çocuğun yüzeceği açık veya kapalı havuz alanları için bazı güvenlik ve sağlık önlemlerine dikkat etmek gerekir. Havuzlardaki dezenfektan uygulamasına rağmen suda hala bazı mikroplar bulunabilir. Dezenfektanlar, çeşitli vücut sıvıları, kozmetik ürünleri, güneş yağlarının birleşimi sağlık tehdidi oluşturabilir. Açık havuzlarda insana ait kirleticiler dışında, çürümüş yapraklar, kuş pislikleri, yağmur suyundan karışan mantarlar bulunabilir. Bu nedenle havuzlar mutlaka mikroptan arındırılmalıdır. Mide ve barsak sistemi enfeksiyonları yapan koli basili, tifo, tifüs; solunum, mide-barsak, göz enfeksiyonları yapan adenovirus; zatürree veya idrar yolu enfeksiyonu yapan pseudomonas; hepatit A ve çocuk felci virüsü klorlama ile yok edilebilir. Bu hastalıklar için aşılamalar da uygulandığı için çocukların direnci vardır. Ancak klorlama tek hücreli bazı parazitleri 20 dakikada öldürmektedir. Eğer bu paraziti taşıyan bir çocuğun havuza girmesinden hemen sonra yüzmeye başlanılırsa mikrop bulaşabilir. Bebek bezleri koruma sağlamamaktadır. Bebek bezinin içindeki dışkı mikropları suya ilk beş dakikada dağılmaktadır. Bütün bu nedenlerden dolayı sağlıklı havuzlar ancak yüksek klor miktarları ile sağlanmaktadır. Klor ise bir tahriş edicidir. Klor diğer maddeler ile birleştiğinde zararlı son ürünler oluşturur. Ter, idrar, tükrük, saç, kepek,dışkı, güneş kremleri ile klor birleşimi dezenfektan yan ürünleri oluştururlar. Bu ürünler yüzenlerin derisinden emilebilir, yutulabilir veya buharları solunabilir ve hücrelerde değişime neden olur. Havuz etrafında klor kokusu alıyorsanız , klor çok atılmış demektir.

Haberin Devamı

Korunmak için neler yapılabilir?

  • Düzenli yüzme yapanlar için çok iyi havalanan, yüksek tavanlı, havalanma sırasında aynı havayı döndürmeyen kapalı havuzlar tercih edilmelidir.
  • Havuza girmeden duş alınması kuralında ısrarcı olunması gereklidir. Sabun ve suyla yıkandıktan sonra havuza girilmesi havuzdaki klor yan ürünlerini azaltmaktadır.
  • Çok basit bir kural gibi görünse de çocuklara havuza tükürmemeleri ve idrar yapmamaları konusunda öğüt verilmelidir.
  • Havuz yönetimlerine ultraviolet ışınları ve düşük klor birlikte uygulanmasının en uygun yöntem olduğu söylenmelidir.
  • Havuz yönetimlerinin mikrop öldürücü yöntem uygulamasında ihmalci davranmadığına emin olmak gerekir.
  • Bebekleri bez ile havuza sokmayın, yapanları uyarınız.

Havuz çevresi önlemleri

Çocuklarda yaralanmalar ile oluşan ölümler arasında boğulma ikinci sırada gelmektedir. Çocuğun iki dakika suyun altında kalması boğulma için yeterlidir. Boğulmaların çoğu çocukların kazara havuza düşmesi ile olmaktadır. Havuz etrafındaki güvenlik önlemleri çocukların hayatını kurtaracaktır.

Havuzların etrafı çoğu zaman taş veya beton sert malzeme ile kaplıdır. Kayarak düşme önemli yaralanma nedenidir. Çocuklara kayabileceği anlatılmalı ve lastik ayakkabı giydirilmelidir. Havuzun derinliğini gösteren bilgiler çevresinde mevcuttur. Bu bilgilere dikkat etmeden çocuğun havuza atlamasına izin verilmemelidir. Sığ bir havuza atlamak ani dibe vurarak boyun kırılmasına neden olabilir. Havuz suyu sıcaklığı mutlaka kontrol edilerek yüzmeye başlanmalıdır. Çok soğuk su şok yaratabilir, kalp hızı ve tansiyonu yükseltip, kasları sertleştirebilir.

Haberin Devamı

Nasıl önlemler alınmalı?

  • Havuz kendi bahçenizde bile olsa hiç bir çocuğun bir erişkin olmadan havuza girmesine izin vermeyin. Havuza kapılar koyun. Kullanılmadığında ağ gerin.
  • Havuz kurallarına her zaman uyum gösterin.
  • Havuz kenarında yavaş yürüyün, koşmayın çocuklara nedenini öğretin.
  • Yüzmeyi yeni öğrenen çocuklar havuzun sığ kenarında kalmalıdır.
  • Çocuklara kimseyi itmemelerini, başkasının üzerine atlamamalarını öğretin.
  • üzerken sakız çiğnemelerine, yemek yemelerine izin vermeyin.

Göl ve derede yüzme

Kırsal bölgelerde yazın serinlemek üzere çocuklar sıklıkla derelere, su birikintilerine girmektedir. Bu sularda beklenmeyen kayalar, atılmış kırık cam şişeler yaralanmalara neden olabilir. Ayağın çıplak olmamasına dikkat etmek gerekir. Çocukların herhangi bir suya erişkin gözlemi olmadan girmesine izin verilmemelidir.

Deniz ve plajlar

Çocuklar için denizde dalgalar olduğu için yüzmek daha zordur. Dalgalar ve akıntıların ani değiştiği bölgeler tehlikeli olabilir. Çocuklarda denize girdiklerinde mutlaka bir erişkine yakın bulunmalıdırlar. Ani bir dalga ile suyun içine devrilmeleri ve başlarını vurmaları tehlikesi vardır. Bazı denizlerde deniz anası olabilir ve çarptığında ciltte yanma hissi ile su toplaması olabilir. Yanma ve kabarma tıbbi tedavi gerektirebilir.

Haberin Devamı

Çocuklar için denizde yüzme kuralları:

  • Asla yalnız yüzmeyin.
  • Ayaklara koruyucu giyin.
  • Yüzmek için ayrılmış sınırlar dışına çıkmayın.
  • Çok açılmayın.
  • Boğulma taklidi yapmayın.
  • İskeleye yakın yüzmeyin,  ani bir dalga ile tahta veya betona çarpabilirsiniz.
  • Plajda cam malzeme bulundurmayın kırılması herkesi yaralar.
  • Yüzünüzü dalgalara verin, arkadan geleni göremezsiniz.

Su parkları

Çocuklar su kaydıraklarına bayılırlar. Ancak bu eğlence parkları bazen tehlikeli olabilir. Çocuklar daima bir erişkin gözleminde olmalı, yüzme bilmeyen çocuklar cankurtaran yeleği giymelidir. 

Bunlara dikkat

Su parkında kayarken ayaklar aşağıda, yüz yukarda kayın. Başaşağı veya yüzükoyun kaymak su yutmalarına neden olabilir. Sudan çıkınca yerler kaygan olduğu için hızlı koşulmamalıdır. Yüzme bilseler bile ani bir kas kasılması ve kramp ile suda hareketleri kesilebilir. Karanlıkta veya fırtına zamanı suya girmelerine izin vermeyin. Suda olsalar dahi sudan çıkınca su içirin çünkü vücut aşırı hareket nedeniyle susuz kalabilir.

İyi eğlenceler, İyi tatiller... 

Yazarın Tüm Yazıları