Rutubet, astım nöbetlerini tetikliyor!

Bilimsel çalışmalar rutubetin çocuklarda solunum bulgularına yol açtığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Sıcak yaz aylarında havadaki nem artışı, astım yatkınlığı olan kişilerde öksürük ve nefes darlığını tetikliyor. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan nisbi nem artışı astımlılarda yakınmalara neden oldu.

Nem oranında her % 10 artış, astım sıklığında % 2.7 artışa neden olmaktadır. Havada nem % 50'nin üzerine çıktığında ev tozu akarları, küf mantarları artmakta, %50 nin altında olduğunda astım atakları azalmaktadır.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR RUTUBETİN ÇOCUKLARDA SOLUNUM BULGULARINA YOL AÇTIĞINI GÖSTERİYOR

“Uluslararası Çocuk Astım, Alerji Çalışmas grubu” 20 ülkede 46 bin 8-12 yaş grubu çocuğun ailelerine anket uyguladı, çocukları muayene etti, alerji testi yaptı. Sonuç olarak , rutubete maruz kalan çocuklarda hırıltılı solunuma daha sık rastlandığını buldu. Rutubetin öksürük, balgam, burun akıntısı gibi yakınmalar ile, ciltte ekzemayı arttırdığını gösterdi. Rutubetin fazla olduğu evlerde cilt testi ile saptanan ev tozu akarına karşı alerji daha fazla bulundu.

Haberin Devamı

RUTUBET VE YAĞMUR GİBİ METEOROLOJİK OLAYLAR ASTIMI ETKİLİYOR

Uluslararası Çocuk Astım, Alerji Çalışma grubunun Batı Avrupa’da ekolojik şartların çocuk astımına etkisini inceleyen araştırması ise 14 ülkede 48 merkezin katılımı ile yapıldı. Bu araştırma güneşli gün sayısı arttıkça 6-7 yaşındaki okul çocuklarında astımın azaldığını, yağmurlu gün arttıkça astımın arttığını gösterdi. 13-14 yaş grubu çocuklarda da hırıltılı solunum ve astım sıklığı yağmurlu gün sayısı ile ilişkili bulundu. Rutubet ve yağmur gibi meteorolojik olayların Batı Avrupa’da çocuk astımı üzerinde önemli bir etken olduğu sonucuna varıldı.

RUTUBET AZALTILIRSA KÜF MANTARI VE EV TOZU AKARI DA AZALIR

Teknolojinin az geliştiği yıllarda doktorlar astımlı çocuklara sıcak ve kuru iklimi olan yerleri önerirlerdi. Günümüzde klima cihazlarının nem emici işlevleri ortamdaki nemin azalmasını sağlayabiliyor. Amerikan Akciğer Derneği, klimaların polen ve küf sporlarını azalttığını, nem oranını düşürdüğünü belirtmiştir. Ev içinde rutubet azaltılırsa küf mantarı ve ev tozu akarı da azalmaktadır.

RUTUBETİN ÇOK DÜŞMESİ ASTIMLILARDA ÖKSÜRÜK NÖBETLERİNİ UYARABİLİR

İç ortamdaki nem oranının % 15’in altına düşmesi halinde solunum mukozaları kuruyabilir. Kuruyan mukozalarda enfeksiyonların yerleşmesi daha kolay olur. Enfeksiyon da alerji belirtilerini tetikleyebilir.

Haberin Devamı

Astımlı hastaların sıcak ve rutubetli günlerde iç ortamda bulunması ve evde rutubetin azaltılması için önlemler alması gereklidir. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi sağlıklı nem oranının % 35 ila % 50 arasında olduğunu belirtmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları