Bebekler için gerekli vitamin ve mineraller

Ne işe yarar ve hangi besinlerde bulunurlar?

Haberin Devamı

Sağlıklı, çeşitli gıda gruplarından dengeli tüketen, düzenli doktor kontrolünde olan bebeklerin vitamin ve mineral takviyesine gereksiniminin olmadığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, hangi vitaminlerin/ minerallerin ne işe yaradığını ve hangi yiyeceklerde bulunduğunu anlattı.

Günümüzün anne-babaları çocuklarına vitamin vermeyi görev bilmeye başladılar. Bilimsel araştırmalar sağlıklı, enerjik çocukların ihtiyacı olmadığı halde vitamin ve mineral kullandığını ortaya koymaktadır. Halbuki dışardan vitamin ancak eksiklik varsa verilmelidir.

Vitamin ihtiyacı olan bebekler

Beklenen ağırlığın altında olan,
Yetersiz ve dengesiz beslenen,
Kronik hastalığı olan çocukların vitamine ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı

Gerekmediği halde vitamin almanın zararları

Bulantı
Kusma
Karın ağrısı
Karaciğer bozukluğu
Sinirsel problemler

Çok çeşitli yiyecek tüketmek en iyi yöntemdir. Meyve, sebze, tahıl, süt ürünleri, yağsız et, tavuk, balık, baklagiller, yumurta, ceviz, fındık beslenmede bulundurulmalıdır. Doymuş yağlar, kolesterol, tuz ve şeker en aza indirilmelidir. Bu kurallara göre beslenen çocukların aileleri, çocuklarına hala vitamin verme konusunda kararsızlarsa doktorlarına başvurmalıdırlar.

Hangi mineral ne işe yarar, hangi yiyeceklerde bulunur?

Demir: Hızlı büyüme sırasında kan ve kas yapımında demir temel taştır. Demir eksikliğinde çocuklar huzursuzluk, depresyon, enfeksiyon yatkınlığı gösterir. Büluğ çağında demir eksikliği daha belirgin görülür. Adet görmeye başlayan genç kızlarda erkek çocuklara göre demir gereksinimi daha fazladır. En iyi kaynaklar hindi, sığır eti, karaciğer, ıspanak, fasulye ve eriktir.

Kalsiyum: Sağlıklı kemik gelişmesi için gereklidir. Çocukluk çağında eksik alınan kalsiyum, kemiklerin ileriki yaşlarda sağlam olmamasına neden olur. Süt, yoğurt, peynir, sardalya en iyi kalsiyum kaynaklarındandır. Kalsiyum, brokoli ve ıspanakta da bulunur.

Hangi vitamin ne işe yarar, hangi yiyeceklerde bulunur?

Haberin Devamı

Vitamin A: Normal büyümeyi sağlar. Sağlıklı cilde sahip olmamıza yardımcıdır. Doku tamiri yapar. Süt, karaciğer ve sarı sebzelerde bulunur.

Vitamin B: Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu sağlar. Metabolik aktivitelere yardımcı olur. Et, balık, tavuk, süt, yumurta ve tahıllarda bulunur.

Vitamin C: Bağ dokusunu, kasları ve cildi kuvvetlendirir. Kemik gelişimine ve yara iyileşmesine yardımcıdır. Enfeksiyona direnci sağlar. Narenciye, çilek, ıspanak, brokoli ve brüksel lahanasında bulunur.

Vitamin D: Kemik oluşumunu sağlar. Kalsiyum emilimini ve bağışıklık sistemini düzenler. Eksikliğinde astım hastalığının ağırlaştığı ve atakların arttığı saptanmıştır. Balık yağı ve yumurta sarısında bulunur.

Yazarın Tüm Yazıları