Bahar alerjileri ile ilgili bunları biliyor muydunuz?

Bahar alerjinizi tetikleyen faktörler bunlardan biri olabilir.

Haberin Devamı

Bahar alerjileri bazı özel yiyecek alerjileri ile ilişkili olabilir. Huş ağacı poleni elma, şeftali, havuç kereviz, alerjileri ile ilgili olabilir. Ot alerjileri ise kavun, domates, portakal alerjilerini tetikleyebilir. Çayır alerjisi muz, salatalık alerjilerini alevlendirebilir. Bu nedenle polen alerjileri olanların özellikle bu yiyeceklerden uzak durmaları yararlı olabilir çünkü bahsedilen bitkilerin polenlerinin proteinleri bu yiyeceklerin 

proteinleriyle yakın akrabalık gösterip reaksiyonları ortaya çıkarabilir.

Bahar temizliği hastalığınızı arttırabilir

Bahar temizliği evin aklanıp paklandığı bir zaman olmasına rağmen bütün kış birikmiş olan hamam böceği, fare ve evde beslenen hayvanların vücudundan dökülen bütün artıkların ve onlara ait proteinlerin, küf mantarlarının proteinlerinin ve ev tozuna ait alerjenlerin yoğun olarak hep birlikte ortaya saçıldığı bir zamandır. Bu nedenle özellikle temizlik yapanlar kendilerini çok iyi korumalı, alerjisi olan çocuklar ve aile bireyleri temizlik döneminde evden uzaklaşmalıdır.

Haberin Devamı

Küresel iklim değişikliği alerjileri olumsuz etkiliyor.

Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak havanın daha erken bahara dönüyor olması, bahar mevsiminin erken başlaması, sıcak mevsimin daha uzamış olması, polenlerin erken çıkmasına daha uzun süre ve daha yoğun olarak havada bulunmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bahar alerjileri daha erken başlamakta, daha yoğun görülmekte ve daha geç kaybolmaktadır.

Bahar alerjileri depresyona ve strese neden oluyor

Bahar mevsimi ruh halimizde değişiklik meydana getirebilir. Bahar mevsiminin alerjisi olan kişilerde depresyon riskini iki kat arttığını gösteren bir çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle kızgınlık ve öfke belirtileri bu kişilerde daha fazla olabilmektedir. Fakat bu, alerjinin depresyon meydana getirdiği anlamını taşımaz. Genellikle yorgunluk, halsizlik ve üzüntü hissi olduğu anlamına gelir. Burada bahsedilen tedavi edici düzeyde bir klinik depresyon değildir.

Beklemediğiniz etkenler alerjinizi arttırabilir

Saçlara sürülen jöle, köpük ve spreyler polenleri mıknatıs gibi yapıştırır. Polen alerjisi olanların bu ürünleri kullanmaması veya sık saç yıkaması önerilmektedir.

Fırtınalı havalar polenleri daha çok uçurduğundan tehlikelidir. Fırtınalı havalarda astım nöbeti ile hastane yatışları daha çok olur. Bu havalarda içeride kalmak daha uygundur.

Haberin Devamı

Ev bitkilerini aşırı sulamak toprakta küf mantarı oluşmasına neden olur. Küf mantarları polen alerji belirtilerini de arttırabilmektedir. Ev bitkilerini gerektiği kadar sulamak alerjileri azaltabilir.

Evcil hayvanlara alerjiniz olmasa bile polen alerjiniz varsa hayvan tüylerinde taşınan polenler evinize girecektir. Benzer şekilde meyve ve sebzelerin üzerine yapışan polenler mutfağa ulaşabilir. Yiyecekleri iyi yıkamak, hayvanların tüylerini temizlemek hastalığın şiddetlenmesini önleyecektir.

Yazarın Tüm Yazıları