9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat “Sigara Bırakma Günü”nü bir fırsat olarak değerlendirip çocuklarınıza sağlıklı ebeveynler hediye ediniz.

Haberin Devamı

Sigara bağımlılık yapan, kullanıcılarının yarısını öldürdüğü halde yasal olarak satılan tek üründür. Kanser yaptığı 1950’li yıllarda saptanmış olup 1950’den 2000’li yıllara uzanan bir takip çalışması ile sigara içenlerin yarısının sigaradan öldüğü anlaşılmıştır. Ortalama olarak sigara içenler ömürlerinden 15 yıl kaybetmektedirler. Maalesef sigara içenlerin hayatları aniden ve acı çekmeden sonlanmıyor. Sigaranın neden olduğu hastalıklar uzun, eziyetli ve acı çekerek ölümü getirmektedir.

Sigara, solunum yolları başta olmak üzere kalp ve damar hastalıkları, merkezi sinir sistemi hastalıklarına yol açmakta aynı zamanda enfeksiyonlara zemin hazırlamaktadır.

Pasif sigara dumanı ise sigara içmeyenlerin içenler nedeniyle solumak zorunda kaldığı ve hasta olduğu bir durumdur.

Haberin Devamı

Çocuklar pasif sigara dumanı mağduru!

Pasif sigara mağdurları kendileri içmediği halde başkasının sigara dumanından ciddi zararlar görmektedir. Dünya sağlık örgütünün yaptığı çalışma Türkiye’de evlerde sigaraya maruz kalan çocuk oranının %80’e ulaştığını göstermektedir. Anne baba veya aile büyükleri tek tek veya hep birlikte sigara içtiği taktirde evin farklı odalarına dağılan sigara dumanı çocuğu tekrarlayan solunum enfeksiyonlarına, kulak enfeksiyonlarına ve astım nöbetlerine açık hale getirmektedir.

Sigara dumanı astım yapmamakla birlikte astıma genetik yatkınlığı olan bebeklerde ve çocuklarda hastalığın açığa çıkmasını sağlayan bir etkendir. Pasif sigara dumanına maruz kalan astımlı çocuklarda astım alevlenmeleri (krizi) daha sık, daha ağır ve hastane yatışı gerektirecek şekilde olmaktadır. Ayrıca birçok bilimsel çalışma göstermiştir ki; astım tedavisi alsa bile sigara dumanına maruz kalan kişiler tedavide başarıyı yakalayamamaktadırlar. Sigara dumanı astım ilaçlarının etkilerini silmektedir.

Sigara dumanı hastalıkları kolaylaştırıcı bir etkendir.

Sigara dumanı alerjik çocukların, astım dışında kulak enfeksiyonları ve geniz etleri ile ilgili sorunlarının sık görülme sebebi olarak karşımıza çıkar. Çocukların sık enfeksiyonlardan korunması ve alerjik çocukların astım nöbeti geçirmemeleri için alınması gereken bazı önlemler vardır. Evin içerisinde hiçbir odada çocuk yattıktan sonra dahi sigara içilmemelidir. Kapıları kapatmak, mutfakta aspiratör altında sigara içmek, pencereden sarkarak sigara içmek gibi yöntemler maalesef sigara dumanından çocuğu korumamaktadır.

Haberin Devamı

Çocukların kendileri evde yokken bile sigara içilmeyen bir evde büyümesi gereklidir. Çünkü sigara dumanı perdelere, tekstil ürünlerine ve evin her tarafına sinerek o kimyasalları tekrar tekrar çocuğun solumasını sağlayacak bir ortam yaratmaktadır. Sigara içen ebeveyn dışarıda bile içse üstüne sinmiş olan sigara kokusu çocuğunu kucakladığı zaman çocuğun solumak zorunda kalacağı kimyasal zehirler saçacaktır.

Bütün çocukların sağlıklı hava soluma hakkı vardır!

Sevgili anne babalar çocuklarınızın sağlığı için eliniz, yüzünüz, saçınız sigara kokmasın. Özellikle kış aylarında çocuklarınızın solunum yolu enfeksiyonu ve astım ataklarından korunmaları için evde asla sigara içilmesine izin vermeyin. Eğer hala sigara içiyorsanız 9 Şubat “Sigara Bırakma Günü”nü bir fırsat olarak değerlendirip çocuklarınıza sağlıklı ebeveynler hediye ediniz.

Yazarın Tüm Yazıları