Kısırlık prostat kanseri gelişme riskini arttırıyor mu?

İnfertilite (kısırlık) tüm dünyada her geçen gün yaygınlaşan bir sağlık problemi. Dünya sağlık örgütünün tahminlerine göre günümüzde her 5 çiftten bir tanesi infertilite problemi yaşıyor. Bu çiftlerin yaklaşık olarak yarısında erkeklerin sperm sayı ve kalitesinde bozukluk saptanabiliyor.

Haberin Devamı

Ancak son yıllarda yapılan bir araştırmanın sonuçları, infertilite problemi yaşayan erkeklerin çocuk sahibi olamamanın ötesinde, başka sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduklarını ortaya koyuyor. İsveçli bilim adamları tarafından yürütülen kapsamlı bir araştırmada, kısırlık nedeni ile tüp bebek tedavisi almış olan erkeklerin ileriki yaşlarında prostat kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu tespit edildi.

Sonuçları tıp dünyasında kaygıyla karşılanan bu ilginç çalışma için İsveç’te son 20 yılda gerçekleşen yaklaşık 1,2 milyon gebelik incelendi. Sadece kısırlık tanısı almış ve tüp bebek tedavisi uygulanmış erkeklerde prostat kanseri riskinin arttığı görüldü. Doğal yöntemlerle çocuk sahibi olan erkeklerin %0,28’sinde, in-vitro fertilizasyon (IVF) ile meydana gelen gebeliklerin %0,37’sinde ve tüp bebek (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu – ICSI) tedavisi almış olan erkeklerin ise %0,42’sinde ileri yaşlarda prostat kanseri geliştiği saptandı. Tüp bebek tedavisi almış olan erkeklerde ayrıca 55 yaşından önce prostat kanseri olma riskinin de daha fazla olduğu izlendi.

Haberin Devamı

Çalışma sonuçlarına göre prostat kanserine yakalanan ve kısırlık problemi yaşayan erkeklerin sayısı çok az olsa da, daha önce tüp bebek tedavileri almış bu kişilerde kanserin daha erken yaşta gelişiyor olması endişe vericidir. Bu nedenle erkek infertilitesi nedeniyle tüp bebek yaptıran çiftlerin bu risk açısından bilgilendirilmesi ve 50 yaş sonrasında yapılması gereken rutin prostat kontrollerinin aksatılmaması sağlanmalıdır. 

Referanslar

1. Al-Jebari Y et al. Risk of prostate cancer for men fathering through assisted reproduction: nationwide population based register study. BMJ 2019; 366 doi: doi.org/10.1136/bmj.l5214
2. Walsh TJ, Schembri M, Turek PJ, Chan JM, Carroll PR, Smith JF, Eisenberg ML, Van Den Eeden SK, Croughan MS. Increased risk of high-grade prostate cancer among infertile men. Cancer. 2010 May 1;116(9):2140-7.
3. Jørgensen KT, Frisch M. Linking fatherhood to prostate cancer risk. Future Oncol. 2008 Apr;4(2):137-40.
4. Lo EM, Hotaling JM, Pastuszak AW. Urologic conditions associated with malignancy. Urol Oncol. 2019 Jan 2. pii: S1078-1439(18)30512-X.

Yazarın Tüm Yazıları