Yumurta alerjisi nedir, nasıl beslenilmeli?

Yumurta alerjisi vücudun bağışıklık sisteminin yumurtada bulunan proteinlere karşı reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkar. IgE aracılı veya IgE aracılı olmayan yumurta alerjisi olarak 2’ye ayrılır. Yumurta alerjisi bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık görülen besin alerjilerinden biridir. Dünya genelinde yumurta alerjisi küçük çocukların yüzde 0.5-2.5'ini etkiler.

Haberin Devamı

Tavuk yumurtasında beş ana alerjen vardır. Çoğu, yumurta beyazında bulunur. Ovomukoid, ısıya ve sindirim enzimlerine karşı dirençli olması sebebiyle en alerjenik proteindir.

Yumurta alerjisi yumurtanın veya yumurta içeren besinlerin tüketiminden sonra, dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkabilir. Çoğu bebek geç tipte cilt veya sindirim sistemini içeren belirtiler gösterir. Sindirim sistemi belirtileri kusma, karın ağrısı, huzursuzluk, inatçı pişik, ishal, dışkıda kan veya mukus olabilir. Bebeklerde ayrıca hırıltılı solunum, sinirlilik, yüz şişmesi ve büyüme geriliği de görülebilir.

Öykü ve fizik muayene yumurta alerjisi tanısında en faydalı yöntemlerdir. Yumurta alerjisi, çocuğunuzun diyetinden yumurta ve ürünlerini çıkardıktan sonra nasıl yanıt verdiğine  bakılarak teşhis edilebilir.

Haberin Devamı

Dışkıda kan testi, alerjisi olduğundan şüphelenilen bebeklerde teşhise yardımcı olabilir. Kan ve cilt testi, IgE aracılı olmayan yumurta alerjisinin teşhis edilmesinde yardımcı olmaz. 

Tavuk yumurtası alerjisinde hindi, ördek, kaz, martı ve bıldırcın gibi diğer kuş yumurtalarıyla çapraz reaktivite gösterir. Tavuk yumurtası alerjisi olan kişilerin bu yumurtaları da tüketmemesi gerekir.

 Yumurta alerjisi olan bireyler, kızamık-kabakulak-kızamıkçık (KKK) aşısında, yumurta alerjisi olmayan bireylere göre daha fazla olumsuz reaksiyon riski taşımamaktadır. KKK aşısı tavuk hücre kültürleri üzerinde kültürlenir ve yumurta alerjeni içermediğinden yumurta alerjisi olan kişilere güvenle uygulanır.

Yumurta alerjisi tedavisi, yumurtanın ve ürünlerinin diyetten tamamen çıkarılmasıyla yapılır. Bebeklerde eliminasyon diyetleri genellikle, hipoalerjik bebek mamalarıyla da desteklenir.

Yumurta içermeyen mamalarla ve/veya yumurta içermeyen bir diyetle beslenen annenin emzirdiği bebeğin  en az 3  ay boyunca diyette kalması gerekebilir. 

Dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de etiket bilgisi okumaktır. Tüketilecek her besin için detaylı içindekiler bilgisine mutlaka göz atılmalı, içeriği bilinmeyen hiçbir besin tüketilmemelidir. Eğer ev dışında yemek yenecekse yine içerik bilgisi ve çapraz kontaminasyon riski mutlaka sorgulanmalıdır. Şüphelenilen ürün mutlaka diyetisyene danışıldıktan sonra tüketilmelidir. Eğer yemek yapımı sırasında daha önce yumurta ve ürünlerinin temas ettiği malzemeler kullanılacaksa ekipmanların yumurtadan tamamen arındırıldığından emin olunmalıdır.

Haberin Devamı

YUMURTA ALERJİSİNDE KAÇINILMASI GEREKEN BESİNLER NELERDİR?

Günlük hayatta en sık tükettiğimiz ve yumurta diyetinde kaçınılması gereken bazı besinler ise şunlardır;

  • Tüm hayvan yumurtaları,
  • Tavuk, kaz, ördek eti,
  • Bazı makarnalar,
  • Şehriye,
  • Hazır paketli besinler,
  • Kurabiyeler,
  • Kekler,
  • Omlet,
  • Marshmallow,
  • Nugget,
  • İşlenmiş etler,
  • Mayonez ve
  • Yumurta proteini, globulin, albümin, lizozim, livetin, ovo veya ova ile başlayan içerikler (ovalbumin, ovomukoid, ovotransferrin, ovoglobulin, ovovitella, ovomüsin, ovovitellin), simplesse, vitellin gibi bileşenleri içeren tüm besinler.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları