Ece Tatar Sıdal
Ece Tatar Sıdal
Ece Tatar Sıdal

Yirmi yaş dişleri her durumda çekilmeli mi?

Merak edilen bu sorunun yanıtını uzmanından aldık.

Haberin Devamı

Yirmi yaş dişinden kaynaklanan ağrı şikayetleri toplumumuzda yaygın olarak görülür. Peki, hiçbir rahatsızlık vermeyen yirmilik dişler yine de çekilmeli midir? Diş Hekimi Ece Tatar Sıdal, konuya açıklık getirerek operasyonla ilgili bilgi verdi.

Yirmi yaş dişleri, diş dizisinin en arkasında yer alan üçüncü büyük azı dişleridir. Genellikle yirmili yaşlarda süren bu dişler, çoğu zaman çenedeki yer darlığı, sürme pozisyonundaki sapma veya ilgili bölgedeki kemik yoğunluğu gibi sebeplerle kısmen çıkar ya da çene kemiği içinde gömülü durumda kalır.

Yirmi yaş dişleri her koşulda çekilmeli midir?

Hayır. Ağızda tamamen sürmüş durumdaki 20 yaş dişleri, rahatça temizlenebilir durumdaysa ve üzerlerinde herhangi bir derin çürük oluşumu yoksa çekilmelerine de gerek yoktur. Ancak diş fırçasıyla rahatça temizlenemeyen, üzerlerinde tedavi edilemeyecek durumda çürüğü olan 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir.

Ayrıca bu dişler yanağa ya da dile doğru sürüp kişinin istemsiz olarak yanağını ısırmasına yol açabilir. Sürmek isteyip de yer darlığı sebebi ile çıkamayan dişler, çene kemiğinde büyük ağrılara ve iltihaba neden olurlar. Bu gibi durumlarda da yirmi yaş dişlerinin çekimi gereklidir.

Diğer diş çekimlerinden farklı mıdır?

Yirmi yaş dişinin çekimi için kullanılan anestezi çeşidi diğer dişler için kullanılanlar ile aynıdır. Yirmilik dişin konum, şekil ve boyutuna bağlı olarak operasyon süresi ve kullanılan teknik değişebilir. Zor bir çekimden sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama olabilir. Diş hekiminizin alacağı önlemler ve bulunacağı tavsiyeler yan etkileri minimalize eder.