Ece Tatar Sıdal
Ece Tatar Sıdal
Ece Tatar Sıdal

İmplant tedavisini iyi araştırın

Yanlış yapılmış implant uygulaması sonucunda konuşmanız dahi zorlaşabilir!

Haberin Devamı

Diş kaybını tamamlamak amacıyla çene kemiğine doğal diş kökünün görevini görecek bir materyal yerleştirilmesine diş hekimliğinde ‘implant uygulaması’ denir. Bu tedavide amaç, kaybedilen dişlerin yerine yapılacak uygulamalar ile mümkün olduğunca doğal dişi taklit etmektir. Peki, implant yaptıracaksınız nelere dikkat etmelisiniz? Diş Hekimi Ece Tatar Sıdal, bu tedavinin iyi araştırılması gerektiğinin altını çizdi ve konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

İmplant uygulaması, diş eksikliklerinin komşu dişlere zarar vermeden tamamlanmasını hedefler. Bazı hastaların diş eksikliği veya çene kemiğinin yetersizliği nedeni ile hareketli protez kullanması gerekir. İmplant tedavisi ile desteklenen hareketli protezler, doğal dişe en yakın fonksiyon ve estetiği sağlar. İmplantlar sayesinde çiğneme kuvveti ve protezde tutuculuk artar.

İmplant tedavisinde yapılan en büyük hata

İmplant uygulaması, tüm diş hekimliği işlemleri gibi çok büyük ciddiyet ve özveri ile yapılması gereken bir işlemdir. Ancak diğer uygulamalardan farklı olarak implant uygulamalarında yapılan hataların telafisi çok daha zordur. İmplant uygulamalarında yapılan en büyük hata planlamanın yanlış olmasıdır. İmplant, çene kemiğine kaynayabilir, hastada hiçbir ağrı şikayeti olmayabilir fakat implantların yerleştirilme düzeninde yani planlamada hata yapıldığı taktirde hastanın yemek yemesi hatta konuşması dahi zorlaşır. Önemli olan implantın yerleştirilmesi değil, doğru yerleştirilip görevini yapmasıdır. Yanlış konumlandırılmış bir implantı çene kemiğinden çıkarmak kemik kaybına neden olur ve tekrar implant yapmak zorlaşır.

Tedavide kullanılan malzemenin kalitesi çok önemli

Günümüzde hemen hemen her muayenehanede implant uygulaması yapılmaktadır. Fakat kullanılan malzemenin kalitesi ve hekimin bilgi ile becerisi çok daha fazla önem arz eder. İmplant firmaları da birçok üründe olduğu gibi kalite farklılığı gösterirler. Bu noktada hekiminize kullandığı implant markasını sormalı, doktorunuzdan marka hakkında bilgi almalısınız.

Bilinçsizce yapılan uygulamalar sonucu mağdur olmayın

Hastalar her zaman kısa zamanda mümkün olduğunca az müdahale ile sonuca ulaşmak isterler. Gelişen teknoloji ile birlikte diş hekimliği uygulamaları her geçen gün daha da kolaylaşmaktadır. Bütün tedavilerin mümkün olduğunca kolay sonuçlanmasını her hasta kadar hekim de ister. Fakat özellikle implant uygulamalarında sonuca ulaşmak için kolay yolu değil, doğru yolu seçmek çok daha önemlidir. Ülkemizde de bilinçsizce yapılan implant uygulamaları sonucu mağdur olan hasta sayısı günden güne artmaktadır, bu nedenle bu tedavide dikkatli olunması gerekir.