İnterneti tamamen yasaklamak çözüm değil!

İnternet, ergenlerin gelişimine katkı sağlıyor ama…

Haberin Devamı

İnternette gezmeyi, bilgilere ulaşmayı çok hızla öğrenen yeni nesil içlerindeki bu yeteneği doğru yönlendirmeyle harmanlarlarsa gerçekten de çok başarılı ve hatta dahi olabiliyorlar. Bu yazının amacı internet ya da teknolojiyi kötülemek değildir. Tam tersine insan yararına kullanımı için internet ve teknolojiye ait tüm gerçeklerin farkında olmaktır.

Bununla beraber, internetin, teknolojinin aşırı doz ve yanlış kullanımı gençlerin gelişim süreçlerine zarar verebildiği gibi, pek çok zararlı unsurla da karşı karşıya getiriyor.

İnternetin ergenlikteki gençler için birçok faydası var

İnternet ergenlerin gelişim özellikleri düşünüldüğünde çok güzel hizmet etmektedir. İnternet gençlere pek çok olumlu imkan sunmaktadır. Örneğin: dünyanın neresinde olursa olsun yaşdaşlarıyla haberleşmek, dünyadaki diğer kültürlerin farkına varmak, diğer yaşamları öğrenmek, birlikte sohbet etmek, oyun oynamak, film ve müzik indirmek, akran gruplarını kurmak ve iletişimde olmak.

Haberin Devamı

Ayrıca internet bilgiye en hızlı ulaşım yoludur ve neyi nasıl arayacağınızı biliyorsanız yani bilimsel ve doğru sitelere ulaşabiliyorsanız, araştırma yapmak içinde idealdir.

İnternet gençler hem çok yararlı hem de çok tehlikeli!

Tüm bunlarla beraber internet kullanımı konusunda çocukları ve gençleri bilgilendirmemiz, tehlikeli ve zararlı olabilecek konu ve unsurları öğretmemiz ve kontrol etmemiz gerekir. Bunun içinde ilk olarak anne babaların bilgilenmesi gerekir.

Çocuklar ve ergenler internet üzerinden uygunsuz pek çok bilgiye, videoya ulaşabilirler. Örneğin yaşlarına uygun olmayan cinsel içerikli bilgi, video, fotoğraflar vb. Bu görseller, cinsel sapmalarla ilgili (hayvanlarla ilişki, pedofili, ensest vb.) olabilir.

İnternette gezerken karşılarına cinsel tekliflerde bulunabilecek kullanıcılar çıkabilir. Tek gecelik paralı ilişkilere özendirilen siteler, bundan para kazanabileceğine dair ibareler olan sitelerle karşılaşabilirler. Gençler istemeseler bile bu tür sitelere maruz kalabilirler.

Bunlara ek olarak; madde kullanımı, maddeye ulaşım, kumar, terörle ilgili süreçlere katılım gibi daha pek çok zararlı unsurla karşılaşabilirler. Ayrıca çok fazla internet kullanımı psiko-sosyal pek çok soruna neden olabilir.

Haberin Devamı

İnternette sizle bağlantı kuranlara ulaşmak çok zordur. Bu da zarar verme niyetindeki kişilerin internette cesurca davranmalarının nedenlerinden biridir.

Ailenin dikkat etmesi gereken noktalar

  • İnternet hakkında daha detaylı bilgi sahibi olun. Fayda ve zararları neler, zararlı unsurlar, kişiler nasıl çocuğunuza ulaşır ve nasıl engelleyebilirsiniz öğrenin. İnternet reklamlarıyla sizlere ve gençlere nasıl ulaştıklarını da unutmayın lütfen.
  • Öğrendiğiniz bilgileri çocuklarınızla paylaşın. Paylaşırken öğüt verir gibi değil, bildiklerinizi paylaşır gibi, onlarında söylemek istedikleri varsa dinleyerek ve karşılıklı diyalogla yapın.
  • İnternetle ilgili koyulan yasakları (süre, site vb.) nedenlerini açıklayarak gerçekleştirin.
  • Çocuklarınızla iletişimizin ve paylaşımız iyi olursa, onu koşulsuz güvendiğinizi ve sevdiğinizi söylerseniz, hissettirseniz bu en güçlü koruma olacaktır.
  • Çağımızın teknoloji ve internet çağı olduğunu bilin ve yeni neslin de bundan fazlasıyla yararlanacağının bazen de zarar görebileceğinin farkında olun. Burada önemli olan zararları fark edebilmek ve hayati ya da çok derin izler bırakmadan önleyebilmektir. Yani interneti tamamen yasaklamak hiç gerçekçi değildir, gence ve size daha fazla zarar verir.
  • Kendi kendinize zorlandığınızı fark ettiğinizde de bir uzmandan destek alma konusunda rahat olun. 
Yazarın Tüm Yazıları