Gençler yaz tatilini nasıl geçirmeliler?

Yaz tatili dinlenmek ve çalışmak için iyi bir fırsat olarak değerlendirilmeli.

Haberin Devamı

Tüm öğrencilerin, gençlerin bütün bir yıl boyunca heyecanla beklediği yaz tatili çoktan başladı bile. Peki, gençler yaz tatilini nasıl geçirmeli, neler yapmalı ya da yapmamalı? Psikolojik Danışman Dolunay Kadıoğlu sorularımızı yanıtlıyor.

Eğer lise veya üniversite sınavlarına hazırlanan genç bir çocuğunuz var ise bu yıl onlar için çok zor geçmiştir. Aslına bakarsanız artık sınavlara hazırlanılmayan yıl pek kalmadı değil mi? Lise ve üniversite sınavlarına en az 2 yıl önceden hazırlanmaya başlıyor artık gençler. Bu da stresi çok erken yaşlarda yaşamaya başlamak anlamına geliyor.

Umarım ki gençlerin sınavları iyi geçti ve şimdi tüm streslerini atma zamanı... Ancak önümüzdeki yıllarda sınava girecekler varsa onların yaz tatilinde hem dinlenmesi hem de çalışması gerekiyor tabii ki!

Hatırlatmak isterim ki yaz tatili demek boş zaman geçirmek, günün yarısında uyumak, günde 10 saat internette zaman öldürmek demek değildir. Yaz tatili gerçekten keyifle, dinlenerek, geleceğe hazırlanarak zamanı değerlendirmek demektir.

Her şeyden önce bilmeliyiz ki yaz tatilini dinleme zamanı, yeni döneme dinlenerek, eğlenerek keyfini çıkararak hazırlanma zamanı. Dinlemek kelime olarak güzel geliyor değil mi bununla beraber her şey dinlendirmez. Gelin şimdi gençleri neler dinlendirir ya da tatilde neler yaparlarsa gerçekten zihinsel, bedensel ve duygusal gelişimlerine katkısı olur onlara bakalım:

  • Yıl içinde hasret kaldıkları uyku için günde en fazla 8-9 saat ayırmalılar.
  • Eğer düzenli ders çalışmaları gerekiyorsa sabah saatlerini tercih etmeliler.
  • Bilgisayar ve telefonu kontrollü kullanmalılar.
  • Yaz tatili demek bolca spor, kitaplar, gezmek tozmak ve eğlenmek demek. Bu nedenle bol bol spor yapmalı, arkadaşları ile zaman geçirmeliler.
  • Sorumluluk alanları olan evde aileye destek olmak, ders çalışmak, büyükleri ziyaret gibi konularda ellerinden gelen özeni göstermeliler. Aynı zamanda arkadaşları ile zaman geçirme, kitap okuma, spor yapma gibi sosyal etkinlikleri yapacaklarına dair ailelerle konuşulmalı ve sözel kontrat yapılmalıdır. Bu hem sizi hem de gençleri rahatlatır.

Geleceği satın alabilecek tek şey bugündür! Ve gençler gelecekte nasıl bireyler olmak istiyorsa, hangi mesleği yapmak istiyorsa onu sadece bugün verdikleri çaba ile gerçekleştirebilirler.

Çabayı; keyifle, neşeyle, verimlilikle, sağlıkla vermeleri dileğiyle tüm gençlere iyi tatiller dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları