Evlenmeden önce kendinize bu soruları sorun!

Mutlu bir evlilik, farkındalıklı bir evlilik ve çift anlamına gelir. Bu konudaki farkındalığın anlamı ise evlilik kurumu hakkında bilgi sahibi olmak, en azından evre bilgisini bilmek, mutlu bir evlilik yaşamı için olmazsa olmazlar hakkında farkındalıklı olmak ve tüm bunlarla birlikte ilişkinin ilerleyen süreçlerde olumluya ya da olumsuza doğru değişebileceğinin farkında olmaktır.

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk evlilik yaşı ortalaması kadınlarda 24 erkeklerde 27. Bu yaşlar kimlik gelişimin devam ettiği yıllar. Evlenmeden önce çoğunlukla pembe hayaller, abartılı beklentiler ile evliliğe adım atıldığını göz önünde bulundurduğumuzda, mutlu bir evliliğin temelleri için evlilik kararı alındığında sadece mutlu olmayı dileyebiliriz. 

PEKİ, EVLENME KARARI ALMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİR?

Aklımız erdiğinden beri çevremiz tarafından bir gün evleneceğimiz ve çocuk sahibi olacağımız öğretildi bize. Sanki evlenmek değişmez bir kanundur ama kimse bize evlilikle ve eş seçimiyle ilgili nelere dikkat etmemiz gerektiğini söylemez. Âşık olmak, sevmek yeterli midir evlenmek için? Yeterliyse neden çiftler boşanıyor? 

Evlenmeden önce kendinize bu soruları sorun

Haberin Devamı

EVLENMEDEN ÖNCE MUTLAKA KENDİNİZE BU SORULARI SORUN!

• Eş adayınızla konuşabiliyor musunuz, sohbet edebiliyor musunuz, birbirinizi dinlemeyi biliyor musunuz? Mutlu evliliğin sırrı sohbet edebilen çiftlerdedir!

• Kendinizi onun yanında rahatça ifade edebiliyor musunuz? Birlikte gülebiliyor musunuz? Neşe bir ilişkide olmazsa olmazlardandır.

• Ortak zevklerinizin var mı? Birlikte zaman geçirmekten keyif alıyor musunuz? Bununla birlikte birbirinize yalnız kalmak içinde izin verebiliyor musunuz yoksa her yerde beraber mi zaman geçiriyorsunuz? Ortak yapılan etkinliklerden ne kadar önemliyse bireysel etkinliklerde bir o kadar önemlidir

• Kıskançlığı normal ve olması gereken bir duygu gibi görüp, nişanlınızın/sevgilinizin her davranışına, giyimine, görüştüğü insanlara karışıp, kısıtlıyor ve yasaklar koyuyor musunuz? Ya da o size bunları yapıyor mu? Kıskançlık normal sınırların dışındaysa emin olun ki ilişkinizi cehenneme çevirebilir.

• İlişkinizde şiddet içeren sözler, davranışlar var mı? Kısıtlayıcı, aşağılayıcı, saygının az olduğu ve şiddet içeren söz ve davranışların sıklıkla yaşandığı, flört evrelerine dikkat etmek gerekir.

• Ailenizden kopmaya kendi yuvanızda çekirdek ailenizi kurmaya hazır mısınız? Çiftlerin evlendikten sonra en çok kavga ettikleri konu aileler ve üçüncü şahıslardır.

Haberin Devamı

• Cinsellikle ilgili bilimsel olarak neler biliyorsunuz? İlk gece ve aile planlaması yöntemleri hakkında bilgili olmanız sizi mutlu ve sağlıklı bir cinsel yaşam konusunda destekleyecektir. Hemen çocuk istenmiyorsa uygun bir aile planlaması yöntemi hakkında bir sağlık kuruluşundan bilgi alabilirsiniz.

• Maddi konularla ilgili konuştunuz mu? Ailenizin bütçesi ortak mı yoksa bireysel mi olacak? Maddi konular önemlidir, bütçeyi birlikte yapmanız her ay gelir gider dengenizi konuşmanız, birbirinize bu konuda açık olmanız ailenizin maddi refahına destek olur.

• Çocuk istiyor musunuz? Çocuk dünyaya getirmeyi istemek ya da istememek evlenmeden önce konuşulması gereken konulardandır. Eşlerden biri istiyor diğeri kesinlikle istemiyorsa bu ilerde değiştirebileceğiniz bir durum olmayabilir. Evlilik kararınızı iyice düşünmeniz gerekir.

Haberin Devamı

Kavga eder misiniz? Kavga eden çift sağlıklıdır, yalnız dikkat edilmesi gereken kavganın sıklığı ve tartışmaların saygıya ve sevgiye zarar vermemesidir. Kavgaların güzel tarafı barışmalardır. Kavgada seslerin değil farklı düşüncelerin tartışmasına alan açtığınızda, küsmeden ancak kırıldığınızda bunu ifade ederek ve kısa süren dinlenme süreçleriyle ilişkiyi toparladığınızda bu ilişkiye iyi gelecektir.
Evlendiğinizde her şeyin çok güzel olacağına zannediyorsanız çok yanılıyorsunuz. Evlilik uzun bir yolculuktur bu yolculuk da çiftler her mevsimi yaşayabilir önemli olan bu mevsimleri birlikte sevgi ve saygıyla geçebilmek, birlikte büyümek, yaşadığınız deneyimlerin ilişkinizi olgunlaştırmasına izin vermektir.

Haberin Devamı

Âşık olduğunuz, sevdiğiniz ve sevildiğiniz, saygı duyduğunuz ve gördüğünüz, gülebildiğiniz, düşünebildiğiniz, konuşabildiğiniz, dinleyebildiğiniz, şefkatli, öncelikli hayat değerlerinizin örtüştüğü bir ilişkinin evliliğe evrilmesi mutlu bir evlilik için önemli göstergelerdir. Tüm bunlarla beraber evlilik kendi içinde zorlukları ve riskleri barındırır bu alanda yüzde yüz ya da garanti diye bir şey yoktur.

EVLİLİK KARARI VERİRKEN, EŞ SEÇERKEN NELERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUYORUZ?

Bazen evlenip evlenmemeye dair tercih hakkımızın olduğunun bile farkında olmuyoruz. Evlenmek toplumsal gereklilik diyor ve uygun eş adayı bulunca evleniliyor. Uygunluğa ise bazen bilinçli bazen bilinçsizce karar veriliyor. Hayattan ve evlilikten öncelikli beklenti, istek, doymamış alanın ne olduğuna göre her birey farklı şeyleri göz önünde bulunduruyor.

Haberin Devamı

Kimileri için ön koşullar içki ve kumarın olmaması, evleneceği kişinin ailesinin saygın olması, iyi aile kızı olması vb. kriterler olurken, kimileri için ise para, mevki, ün, sevgi, aşk, tutku, ortak dünya görüşü, ortak zevkler gibi kriterler ön koşul olabiliyor. Bazense sadece evlenmiş olmak için, aile ya da toplumun beklentileri için, çocuk dünyaya getirmek için evleniliyor. Yani eşler bazen farkındalıklı bazen de farkındalıksız seçiliyor.

KAYNAK: MUTLU AİLELERİN 101 SIRRI KİTABI/ HÜRRİYET KİTAP

Evlenmeden önce kendinize bu soruları sorun

Yazarın Tüm Yazıları