Ergenlik döneminde yaşanan aşklar...

Aşk acısı çeken çocuğunuza yardım etmenin en güzel yolu onun anladığınızı söylemektir

Haberin Devamı

Ergenlik dönemi; duygusal iniş ve çıkışların, patlamaların yaşandığı, bazen dibe vuruşların olduğu karmaşık bir dönemdir. Bu dönem, ergen birey için kendini kanıtlamak, ispatlamak yani ‘ben’ alanını görünür kılmak çok önemlidir. Bu yüzden bir erkek ya da kız arkadaşının olması ergen için oldukça önemli bir meseledir. Peki, ebeveynler bu dönemde karşı cinsle duygusal ilişki yaşayan ya da aşk acısı çeken çocuklarına karşı nasıl davranmalılar ve onlara nasıl yardımcı olabilirler?  Psikoljik Danışman Dolunay Kadıoğlu anlatıyor.

Ergen kendini akranlarıyla kıyaslar, çünkü onlarda olan şeylerin kendisinde de olması onu popüler yapacaktır. Aşık olmak ve karşı cinsiyetten bir ergenle çıkmak da onu popular yapacak alanlardan biridir. Ayrıca duygusal büyümesi ve ilişkileri öğrenmesi için de deneyim alanıdır.

Bir sevgilim olsa da herkese göstersem

Ergenlik döneminde karşı cinsle duygusal ilişkinin görülmeye başlandığı yaşlar sıklıkla 12-14 dir. Bir erkek ya da kız arkadaşının olması ergen için çok ama çok önemlidir. Eğer yoksa ya da platonik aşık olmuşsa zor ve acılı günler geçirir. O yaş grubundan bir ergen şuna benzer cümleler kullanacaktır: "Çevremdeki pek çok arkadaşımın sevgilisi oldu, benim yok. Bana öyle geliyor ki bir ömür boyu da olmayacak, hep yalnız kalacağım ve arkadaşlarım bana acıyarak ve alay ederek bakacaklar. Bir sevgilim olsa da göstersem onlara…"

Bir ergen için sevgilisi olması işte bu kadar önemlidir. Bazen sadece çıkmak için çıkarlar, yani sadece göstermek için bazen de dibine kadar aşık olurlar, tutulurlar.

Aşık oldukları kişi tarafından terkedilmek dayanılmazdır

Duyguları çok değişken ve uçlarda yaşadıkları için de aşık oldukları bir kız/erkek tarafından terkedilmek dayanılmazdır. Terk edilmiş ya da platonik seven bir ergeni hayatın anlamsızlığı, boşluğu ve yaşamanın gereksizliğiyle ilgili felsefe yaparken bulabilirsiniz. Tam tersi felsefeyi karşılıklı aşkı yaşadığında yani biriyle çıktığında duyabilirsiniz. Yani ergen uçlarda gidip gelemeye devam eder.

Onu anladığınızı söyleyin, yorum yapmadan dinleyin

Ergen çocuğunuz varsa ve aşk acısı yaşıyorsa ona yardım etmenin en güzel yolu onun anladığınızı ifade etmektir. Konuştuğu zaman yorum yapmadan dinlemek, anlamak bir ergenin en çok ihtiyaç duyduğu ebeveyn modelidir. Onunla sohbet ederseniz ve o anlaşıldığını hissederse bu dönemi atlatması daha kolay olacaktır.

Onun gelgitlerine anlayışla yaklaşmaya çalışın

Ergenlik, risklerin alındığı bir dönemdir. Aşk acısı, terk edilmek bazen ergene dayanılmaz gibi gelebilir, hayatın sonuymuş gibi algılayabilir. Bu dünyadan çekip gitmek bile isteyebilir. Bu nedenlerden dolayı baskı yapmadan ona yakın olun, destek ve sevginizi hep gösterin. Onun gelgitlerine anlayışla yaklaşmayı deneyin ve çok zorlanıyorsanız da bir uzmandan destek almakta rahat olun.

Yazarın Tüm Yazıları