Dilara Koçak
Dilara Koçak
Dilara Koçak

Nar suyu stresle savaşmanıza yardımcı oluyor

Beyin dostu ve düşmanı olan besinleri iyi tanıyın!

Haberin Devamı

Hatırlayabilmeniz için önce iyi bir hafıza ve güçlü bir beyne ihtiyacınız olduğunu da unutmayın. Yediğiniz besinler, içtiğiniz içecekler, öğrendiğimiz davranışlar, duyduğumuz sözcükler, yeni insanlar, yeni sporlar, yeni diller hepsi beyin fonksiyonlarımızın bir parçası. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, beyin dostu yiyecekler hakkında önemli bilgiler verdi.

  • Beyin düşmanı şeker obezite davetçisi yağ deposu, her gün 5 şeker yıl sonunda 5 kg yağ demek.
  • Alkol beyin düşmanı ve karaciğer düşmanı hem de yağ deposu.
  • Tuz beyni yoruyor hem de yüksek tansiyona davetiye çıkarıyor.
  • İşlenmiş protein beyin düşmanı ve kanser için tehlikeli.

Beyin sağlığı için faydalı besinler nelerdir?

  • Yeşil yapraklılar sebzeler
  • Yumurta
  • Balık
  • Zeytinyağı
  • Semizotu
  • Ceviz
  • Kırmızı et
  • Portakal
  • Tam buğday ekmeği
  • Yulaf
  • Tam tahıllar

Beyin hücreleri vücudumuzdaki diğer hücreler gibi oluşum sırasında besin öğelerine ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle hamilelik sırasında ve bebeklik döneminde sağlıklı bir vücut ve beyin fonksiyonu için sağlıklı beslenmenin çok büyük önemi vardır. Şu anda ise yapılan birçok çalışma yetişkinlik döneminde beslenmenin bilişsel fonksiyonlara etkisini araştırmaktadır.

Folik asit tüketimi asla unutulmamalı!

Portakal suyu, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıl ürünlerinde bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar kandaki yüksek folat seviyesinin, homosistein seviyelerini korumaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Yüksek homosistein seviyesi alzheimer ve demans riskini arttırmaktadır. Portakal suyu ve tam tahıllı ekmek kahvaltı için ve beyni beslemek için iyi bir seçenektir. Folik asit düzeyi düşük kişilerde, depresyona benzer belirtiler görülebilmektedir. Serotonin hormonu yetersiz olan kişilerin, aynı zamanda folik asit düzeylerinde de düşüklük görülür. Bu hastaların diyetine folik asit eklendiği zaman ise, hem serotonin düzeyleri yükselir, hem de psikolojik durumlarında düzelme olur.

Yumurta sarısı mutlaka tüketin!

Kolin, bir çeşit B vitaminidir. Yumurta sarısı, yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu kolinin kaynakları arasındadır. Kolin, beynin iletişim servisini olan nerotransmitterleri destekler. Ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlar. Kendisine hafıza vitamini de denilmektedir. Sinirlerdeki iletilerde önemli görevi olan asetilkolin maddesi için gerekli bir moleküldür.

Yeterli miktarda antioksidan almalısınız!

Özellikle nar suyu, kuru yaban mersini ve kuru eriğin içerdiği yüksek miktardaki hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan biyokimyasallar ile oksidatif stresle savaşır ve bilişsel fonksiyonları korurlar. Bu nedenle kahvaltıda ya da ara öğünde yoğurdunuza yaban mersini ekleyip ve öğlen için ıspanaklı bir salata sipariş edip vücudunuza ve beyninize iyilik yapabilirsiniz.

Çay içmeye devam edin

Yapılan son çalışmalar çay tüketiminin kişiyi sakinleştirerek konsantrasyonu arttırdığı ve işe odaklanmanın arttığını göstermektedir. Çay, kafein içeriğinden dolayı ‘uyuklamayı önleyici’, ‘kişiyi daha uyanık ve dikkatli duruma getirici’ olarak bilinir. Bileşimindeki kafein dolayısıyla merkezi sinir sistemini uyarıcı etkinlik gösterir. Çayda bulunan besin öğesi ‘teinin’ beyin dalga aktivitesini arttırarak zihnin daha sakin ve atik olmasına teşvik etmektedir. Tein; yeşil, siyah ve oolong çayda bulunmaktadır.

Beyniniz için su içmeye özen gösterin

Eğer beyniniz bulanık ise veya aniden irritabilite hissediyorsanız muhtemelen susamış olmalısınız. Dehidrasyon sizi halsiz, uyuşuk hissettirir ve konsantrasyon problemleri yaşamaya başlarsınız. Bu nedenle günde 8 -12 bardak su tükettiğinizden emin olmalısınız. Sıvı tüketmek için susamayı beklememeniz gereklidir. Beyne susama sinyali iletildiğinde vücutta %1 su kaybı olmuştur % 10 su kaybı hayati tehlikedir. Suyun yanında, taze meyve ve sebze atıştırmaları da hidrasyonu sağlamaya yardımcı olmaktadır. Meyve ve sebzelerin % 80-90’ı sudur. Meyve ve sebze tüketimi ile vücuda 1 litreye yakın su sağlanabilir.