Paylaş
Süt ve süt ürünlerinde bulunan ‘laktoz’, sindirimi zorlayabilir. Eğer bunları tükettikten sonra gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız laktoz intoleransınız var demektir. Fazla miktarda laktoz tüketimi, ishale sebep olabilir. Bu nedenle sütü ‘laktozsuz‘ tercih etmek veya yerine yoğurt ve sert peynir tüketmek alternatif olabilir.
Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi durumlarda sindirim sistemini uyaran baharatlı, yağlı besinlerden uzak durmak gerekir. Baharatlı besinler, bazı bireylerde hiçbir olumsuz etki göstermezken bazılarında ciddi yan etkilere yol açar. Genel olarak, sindirim sorunları yaşıyorsanız baharatsız ve yağsız yemeye özen gösterin.
Domates sosu ve limon, portakal, greyfurt gibi turunçgiller asidiktir. Özellikle reflü hassasiyetiniz varsa hemen şikayetleriniz artar.
Yağlı besinler, sindirim sistemini uyararak ishale yol açabilir. Bu etki, yağın çeşidi ve kabızlık/ishal yatkınlığına bağlı olarak değişir. Hazımsızlık şikayetiniz varsa, mideye baskı yapmamak için az yağlı besinleri seçmeli, gün içinde az ve sık beslenme prensibini benimsemelisiniz. Sindirimi rahatlatmak için doymuş yağlardan uzak durmanızda fayda var.
Kızarmış besinlerin sindirim sistemi üzerindeki etkisi yağlı besinlere benzer. Hızlı sindirilemezler ve ishale sebep olabilirler veya şişkinlik yaparlar. Birçok kızarmış yiyecek, düşük lif içerir ve sindirimi uzun sürer. Bu nedenle kabızlık veya ishal şikayetiniz varsa kızarmış besinlerden uzak durmanız gerekir.
Dereotu, kimyon, yaban turbu, maydanoz, rezene, tarhun, mercanköşk, tarçın, zencefil, kakule gibi bitki ve baharatları kullanmayı deneyebilirsiniz.
Paylaş