Dilara Koçak
Dilara Koçak
Dilara Koçak

Ekinezya, soğuk algınlığını hafifletiyor mu?

Bu bitkinin faydalarını Diyetisyen Dilara Koçak anlatıyor...

Haberin Devamı

Günümüzde ekinezya ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmakta. Modern tıbbın destekleyicisi olan bu bitki, soğuk algınlığını hafifletiyor mu? Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, birçok araştırmayı da ele alarak ekinezyanın faydalarını anlattı.

Soğuk algınlığı ve nezleden korunmak amacıyla yararlanılan bitkisel ürünler içerisinde en çok bilineni. Bilimsel platformda da popüler olan bu bitkiyle ilgili yaklaşık 1000 çalışma mevcut. İlk olarak Kızılderililer tarafından kullanılan bitkinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi Alman araştırmacılar tarafından bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konmuştur.

İyileşme süresinin kısalmasında yardımcı

Soğuk algınlığından koruma oranının yüzde 20-35 arasında değiştiğini gösteren çalışmalar olduğu gibi, bazı araştırmalarda ise soğuk algınlığının daha hafif geçmesini sağladığı görülmüş. Bu yüzden mucizevi bir bakış açısı ile yaklaşmak yerine bu desteği kullanan bir kişinin soğuk algınlığına yakalanmayacağı düşünülmemeli ama hastalanma sıklığı ve hastalığının süresinde belirgin azalma sağladığı düşünülebilir.

Ekinezya formülasyonlarının bağışıklık sistemi üzerindeki etkisinin ortaya çıkması için en az 2-3 hafta süre ile sürekli kullanılması gerekiyor; ancak daha uzun süre kullanılması ile bağışıklık sistemi daha da etkin olmuyor.

Soğuk algınlığına yol açan virüsleri öldürücü etkisi mevcut

2009 yılında yayımlanan bir çalışma, ekinezya ürünlerinin soğuk algınlığına ve uçuğa yol açan virüsleri öldürücü etkisi olabileceğini söylüyor. Ancak daha geniş bakıldığında yine de ekinezya ürünlerinin soğuk algınlığı ve nezle üzerinde klinik etkinliği sonuçlarının tartışmaya açık olduğu görülüyor. Aslında bu durum bitkisel ilaçlar ile yürütülen pek çok çalışmadaki en tartışmalı nokta; çünkü bitkinin coğrafyası, ilacın kalitesi, güvenilirliği, kullanılan süre ve miktar gibi çok fazla değişken var. 

Kimler tüketmemeli?

Ekinezya desteğinin hamile ve emzirenlerde kullanılmaması belirtilmekle beraber, 500 hamile kadın üzerinde yapılan bir izleme çalışmasında, bebeklerde herhangi bir olumsuz cevap görülmediği sonucu var. Bu yüzden özel durumlar için hekime danışmak ve daha fazla çalışma sonucu beklemek daha doğru. Ekinezya, yan etki bakımından genelde güvenilir bir bitki; ancak bazı kaynaklarda, papatya alerjisi olanların dikkatli olmaları gerektiği söyleniyor.