Didem Kurban
Didem Kurban
Didem Kurban

Spiral nedir, ne işe yarar? Spiral nasıl takılır?

Spiral, en çok tercih edilen ve oldukça etkili bir doğum kontrol yöntemidir. T şeklinde metal veya plastik malzemeden oluşan bir aparat olan spiral hakkında tüm merak edilenleri Jinekolog Op. Dr. Didem Kurban açıkladı.

Haberin Devamı

Spiral yani rahim içi araç (RİA); içerdiği bakır nedeniyle spermleri öldürüp tüplere geçişlerini engelleyerek ya da tüplerde oluşan döllenmiş bir yumurtanın rahim içine yerleşmesini engelleyerek etki eder.

SPİRAL NASIL TAKILIR?

Spiral eğer rahim ağzı uygunsa anestezi vermeden takılabilir. Ancak daha önce vajinal doğum yapmamış kadınlarda zor ve ağrılı olacağı için sedasyon anestezisi altında takılır. Spiral takılmadan yarım saat kadar önce basit bir ağrı kesici alınması işlem sırasında ya da sonrasında yaşanabilecek krampları azaltır.

Spiral takılır takılmaz korumaya başlar ve çıkarıldığı andan itibaren koruyuculuğu biter. Spiralin koruyuculuk süresi genellikle 5-10 yıl arasında olmakla birlikte, etkinliği artırmak ve koruyuculuğu garanti altına almak için spirallerin 5 yılda bir değiştirilmesi uygundur.

Haberin Devamı

SPİRAL ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Genellikle 'T' şekilli aletler olup plastiğin etrafına bakır tel sarılıdır. Progesteron hormonu içeren spiraller son yıllarda daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Progesteronlu spirallerin normal spirallere göre üstünlüğü kanama miktarını azaltmalarıdır. Hatta yoğun adet kanaması olan kadınlarda tedavi amaçlı da hormonlu spiral tercih edilir.

Spiral nedir, ne işe yarar Spiral nasıl takılır

SPİRAL KİMLERE TAKILIR, KİMLERE TAKILMAZ?

  • Daha önceden en az bir doğum yapmış olanlara takılabilir.
  • Emziren annelere doğumdan 40 gün sonra takılabilir.
  • Vajinal enfeksiyon ya da rahim ağzında yara olmayanlara takılır.
  • Adetleri yoğun olanlar için hormonlu spiral tercih edilir.
  • Bakır alerjisi olmayanlara takılır ( Allerji söz konusuysa hormonlu spiral takılabilir).
  • Kalp kapağı problemi olanlar için tercih edilmez.
  • Rahmin konjenital (doğuştan gelen) problemleri veya sonradan oluşan yapısal anomalileri çift rahim, küçük ve kısa rahim, rahim içi miyom, rahim ağzı darlığı olanlara takılmaz.
  • Şiddetli adet sancısı veya adet kanaması olanlara takılmaz.
  • PAP Smear sonucunun normal olmaması durumunda ya da kanser şüphesi varsa takılmaz.

SPİRAL KAYMASI NASIL ANLAŞILIR?

Spiral kayması belirti vermeyebilir. Bazen kasık ağrısı, adet kanamasının uzun sürmesi, adette yoğun kanama ve sancı ile belirti verebilir. Bazen de fark edilmezse gebelik oluşabilir. Bu nedenle 6 ayda bir spiral kontrolü önerilir.

SPİRAL NASIL ÇIKARTILIR?

Spiralin çıkartılması son derece kolay ve ağrısız bir işlemdir. Doktorunuz spekulum taktıktan sonra spiralin ipini bir aletle tutarak çeker. Ağrısız bir işlemdir. İp görünmüyorsa anestezi altında çıkarılması gerekebilir. Spiral çıkarıldıktan hemen sonra gebe kalmak mümkündür.

SPİRALİN HAMİLELİKTEN KORUNMA ORANI NEDİR?

Koruyuculuk oranları oldukça yüksektir ancak hiçbir yöntem gibi %100 değildir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır.

SPİRALDEN SONRA NE SIKLIKTA DOKTOR KONTROLÜ GEREKLİ?

Spiral takılmasını takiben ilk adet kanamanızdan sonra mutlaka ilk jinekolojik kontrolünüze gitmelisiniz. Bu kontrolde spiralinizin yerinde olup olmadığına ve herhangi bir enfeksiyon bulunup bulunmadığına bakılacaktır. Her şey yolundaysa 6 ayda bir kez kontrole gitmeniz önerilir.

Haberin Devamı

Bu kontrollerde, rahim ağzı kanser tarama açısından önemli bir test olan PAP Smear testini de yaptırabilirsiniz.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL